OGOLJENI I TAJANSTVENI OBLICI: Izložba "Magičnost drevnog - Venija Vučinić Turinski" autorke dr Rajke Bošković u MSU

M.Kralj

04. 09. 2024. u 17:14

CIKLUS kojim se predstavljaju vajarke čiji je doprinos značajan za našu umetničku scenu u prošlom i ovom veku, biće nastavljen izložbom "Magičnost drevnog - Venija Vučinić Turinski" autorke dr Rajke Bošković, a otvaranje je zakazano za četvrtak, 5. septembar, u 18 časova, u zdanju na Ušću.

ОГОЉЕНИ И ТАЈАНСТВЕНИ ОБЛИЦИ: Изложба Магичност древног - Венија Вучинић Турински ауторке др Рајке Бошковић у МСУ

Foto B. Janjić, MSU

Ovu treću postavku serijala "Umetnost i ličnost - skulptorke iz kolekcije MSU" čini izbor iz šestodecenijskog opusa Venije Vučinić Turinski (1934). Njeno jer stvaralaštvo nesvakidašnje po svojoj poetici, koja je otkrila novo i neočekivano viđenje drevnih predmeta, sprava, kao i stvari iz svakodnevnog okruženja kojima je dala simboličku dimenziju.

Foto B. Janjić, MSU

 

- Istovremeno obični i magični; daleki i bliski; ogoljeni i tajanstveni, oblici njenih skulptura plene svojom, na prvi pogled, nesputanom igrom, ali i veoma dobro odmerenom unutrašnjom konstrukcijom - objašnjava autorka ciklusa dr Rajka Bošković. - Umetnički opus Venije Vučinić Turinski odraz je njenog stava i shvatanja - i života, i umetnosti, koje iskazuje u svojim skulpturama jasno, jezgrovito, nepokolebljivo i neopozivo. Van ikakvih pomodnih strujanja, proklamovanih nametnutih tendencija, grčevite težnje da upliva u aktuelne umetničke tokove... kristalno jasan, duboko promišljen, svoj put sledi bespogovorno od samih početaka svog umetničkog delovanja do danas.

Drvo je gotovo jedini materijal u njenoj skulpturi i najčešće je crno kao ugarak, kao da je sa ognjišta i da čuva njegovu toplinu, nastavlja Boškovićeva. Često su etnografski predmeti njeno polazište, a neobično komponovane skulpture - ishodište.

Novo shvatanje forme

PROMENE u umetnosti nisu uvek radikalne i totalne, jer ima i onih koje se izgrađuju dugim, strpljivim i metodičnim radom. Čini mi se da je to vrlo karakteristično za Veniju Vučinić i njenu generaciju, to odlučno, ozbiljno i savesno izgrađivanje novog i svog umetničkog sveta, što je u velikoj meri doprinelo da se prošire granice naše skulpture i ona obogati za jedno novo shvatanje forme- zapisao je pre više od pola veka Lazar Trifunović.

Rođena u Kolašinu 1934. Venija Vučinić Turinski diplomirala je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, gde je završila i postdiplomske studije u klasi Jovana Kratohvila. Ova dobitnica mnogih značajnih jugoslovenskih i srpskih nagrada i priznanja, do sada je imala osam samostalnih izložbi i učestvovala na mnogobrojnim grupnim postavkama. U parku na levoj obali Save u Beogradu postavljena je njena skulptura "Korablja". Pored MSU, dela joj se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije, Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju u Kruševcu, Zavičajnom muzeju Rovinja i mnogim drugim institucijama u Srbiji i regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost