O TROŠKU DRŽAVE 9.683 INDEKSA: Univerzitet u Beogradu raspisao konkurs za upis u novoj školskoj godini

Lj. B.

05. 05. 2022. u 10:08

UNIVERZITET u Beogradu raspisao je konkurs za upis studenata na studijske programe svih vrsta i nivoa studija, koji će se upisivati u školskoj 2022/2023. godini. Senat Univerziteta usvojio je nedavno odluku da se na 358 stdudijskih programa na svim nivoima upiše 26.739 studenata.

О ТРОШКУ ДРЖАВЕ 9.683 ИНДЕКСА: Универзитет у Београду расписао конкурс за упис у новој школској години

Foto P. Milošević

Kada je reč o osnovnim i integrisanim studijama, fakulteti su u konkursu naveli koliko planiraju da upišu studenata na budžet, a koliko samofinansirajućih, a konačnu odluku o broju akademaca koji će se školovati o trošku države donosi Vlada Srbije.

Ukoliko Vlada prihvati predlog beogradskog Univerziteta, u narednoj školskoj godini, u prvu godinu moći će da se upiše 15.033 brucoša, od čega 9.683 na budžet.

Inače, na 31 fakultet, koliko ih ima u sastavu Beogradskog univeziteta, pravo da se upiše ima svaka osoba koja je završila četvorogodišnju školu. Za upis na fakultet potrebno je osvojiti određeni broj bodova, a koliko ih je potrebno zavisi od fakulteta do fakulteta.

Maksimalno je moguće imati 100 bodova i to po osnovu uspeha iz srednje škole i bodova sa prijemnog ispita. Iz škole je moguće doneti najmanje 16 a najviše 40 poena, dok je na prijemnom ispitu moguće osvojiti od nula do 60 poena.

Prema iskustvima iz ranijih godina, najveće intersovanje srednjoškolaca vladalo je za fakultete tehničke i medicinske struke - Elektrotehnički fakultet, Mašinski, FON, Medicinski fakultet, Stomatološki, ali i za psihologiju na Filozofskom fakultetu, gde se na jedno mesto prošle godine prijavilo čak sedam kandidata, što je najveća konkurencija za jedan studijski program.

S druge strane, najmanje interesovanje vladalo je za Poljoprivredni fakultet, kao i za nastavničke smerove na Filološkom fakultetu.

Fakultetima koji kubure sa brojem studenata, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić poručio je nedavno da bi morali da inoviraju studijske programe i privuku veći broj stranih studenata.

VEĆE ŠKOLARINE

CENE školarina povećalo je pet fakulteta i to za oko 10 odsto. Tako je školarinu povećao Rudarsko-geološki fakultet sa 57.000 na 66.000 dinara, Tehnološko-metalurški sa 66.000 na 75.000 dinara, FON sa 138.000 na 145.500, Biološki sa 80.000 na 90.000 dinara, a na Ekonmskom fakultetu cena školarine je od 97.175 do 127.863 dinara, a ranije je iznosila od 92.022 do 121.082 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!