UČENJE JE DEO LJUDSKE SREĆE: U Novom Sadu počeo Sajam obrazovanja "Putokazi"

S. BAJIĆ

09. 03. 2023. u 14:52

OBRAZOVNI sistem u Srbiji je raznovrstan, inkluzivan i dostupan a njegova sinergija ogleda se u obrazovnim ustanovama i ponudi koje te ustanove daju.

УЧЕЊЕ ЈЕ ДЕО ЉУДСКЕ СРЕЋЕ:  У Новом Саду почео Сајам образовања Путокази

S.B.

To je danas u Novom Sadu, na otvaranju 18. međunarodnog sajma obrazovanja, „Putokazi“, istakao Branko Ružić, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije i posebno naglasio jedinstvenost našeg obrazovnog sistema u kom se nastava odvija i na osam jezika nacionalnih manjina.

- To može da se nađe retko gde u svetu i to je dragocenost našeg društva u poređenju sa čak mnogo razvijenijim društvima. To je rezultat saradnje institucija i nacionalnih saveta nacionalnih manjina i daje široku lepezu mogućnosti obrazovanja. Ponuda obrazovnih profila na sajmu je upoznavanje školaraca sa mogućnostima za obrazovanje a žagor koji čujemo bogatstvo, energija mladih za sticanjem novih znanja i svedoči o njihovoj zainteresovanosti- rekao je Ružić.

Dr Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, u prvi plan je istakao simboliku naziva Sajma obrazovanja, „Putokazi“.

- Srbija je za nas putokaz. Živimo u dve države ali smo jedna otadžbina i isti akademski prostor. Jake su veze i u obrazovnom smislu o čemu svedoči saradnja institucija i studenata - rekao je Budimir.

500 OBRAZOVNIH PROFILA

Na Sajmu obrazovanja,danas i sutra, posetiocima se predstavljaju srednje škole sa teritorije Novog Sada, svi fakulteti Novosadskog univerziteta, devet visokoškolskih ustanova sa teritorije Vojvodine, kao i privatni fakulteti i visokoobrazovne institucije iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Svoje programe predstavljaju i Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. „Putokazi“ zauzimaju visoko mesto među događajima koji su namenjeni profesionalnoj orijentaciji učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, a jedan od ciljeva te manifestacije je i afirmacija doživotnog obrazovanja.

Po rečima Dr Zorana Miloševića, pokrajinskog sekretara za visoko ovbrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koji je u prvi plan istakao regionalno povezivanje obrazovnih institucija, značaj digitalizacije i naveo primere razvoja na Novosadskom univerzitetu, obrazovanje je deo ljudske sreće.

- Cilj je da budemo srećni u svojoj zemlji, zato je i Sajam obrazovanja, sajam ljudske sreće- rekao je Milošević i istakao da će u okviru saradnje sa Republikom Srpskom uskoro biti potpisana 24 ugovora u oblasti nauke.

SAJAM ZAPOŠLjAVANjA

SLOBODAN Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma naglasio je da je Sajam obrazovanja događaj od nacionalnog značaja i dodao da se na Novosadskom sajmu danas organizuje i Sajam zapošljavanja, na kojem je 58 poslodavaca ponudilo gotovo 1000 radnih mesta.

Dina Vučinić, članica gradskog veća za obrazovanje, naglasila je da Novi Sad za obrazovanje iz budžeta izdvaja čak sedam milijardi dinara za kontinuirano unapređenje uslova u obrazovnom sistemu grada.

- Odluka o nastavku školovanja jedna je od najznačajnijih u životu i mogućnost susreta sa predstavnicima obrazovnih ustanova ima veliki značaj. Ove godine, iz budžeta Grada izdvojeno je milion dinara za predstavljanje srednjih škola i sigurna sam da će maturanti iskoristiti priliku da se informišu o programu i radu- rekla je Vučinićeva.

 

 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom