KIRIJA 10 PUTA SKUPLJA OD DOMA: Akademci koji ne dobiju studentski smeštaj, privatne stanove plaćaće papreno

E.V.N.

12. 09. 2023. u 20:30

BUDUĆI brucoši uveliko podnose prijave za smeštaj u studentskim domovima, a s obzirom na visoke cene kirija, tešku ekonomsku situaciju i sve tanji novčanik roditelja - interesovanje je veliko.

КИРИЈА 10 ПУТА СКУПЉА ОД ДОМА: Академци који не добију студентски смештај, приватне станове плаћаће папрено

Foto: M. Anđela

Da li će biti oboren prošlogodišnji rekord kada je za jedan krevet konkurisalo više od dva kandidata, znaće se nakon što se završi podnošenje prijava 15. septembra. Akademcima koji će pohađati studije na nekom od fakulteta u Srbiji o trošku budžeta, na raspolaganju je 17.270 mesta, što je ukupan kapacitet svih domova u državi.

Međutim, oni koji ostanu ispod crte alternativu će potražiti u privatnom smeštaju. Tradicionalno, najviše studenata dolazi na beogradske fakultete, a u prestonici je i iznajmljavanje stanova najskuplje.

- Za manje od 250 evra nemoguće je iznajmiti stan, a ako je blizu fakulteta onda košta 300 evra i to su manji jednosobni stanovi. Ipak, cene su niže nego prošle godine kada su ovde stigli Rusi i sada su se vratile na pređašnji nivo - kaže nam Predrag Dević, vlasnik jedne beogradske agencije. - Ukoliko je stan nov i luksuzno sređen on košta 10 evra po kvadratu, bez obzira u kom delu grada se nalazi - pojašnjava nam Dević. - Ali ima i stanova koji su stari, nesređeni sa lošim nameštajem i oni su jeftiniji.

Iskustvo pokazuje da se studenti udruže pa po dvoje ili troje dele kiriju, ali onda je potreban i veći stan, od bar 50 kvadaratnih metara, a takav je teško naći za manje od 300 do 350 evra.

Te "muke" imaće akademci koji se ne smeste na jedno od 9.258 mesta koliko ih ima u prestoničkim studentskim domovima, u kojima se cene smeštaja, u zavisnosti od kategorije kreću od 1.500 do 2.790 dinara mesečno. To znači da je privatni smeštaj i do 10 puta skuplji od smeštaja u domovima. Ishrana je, takođe, povoljna, pa tako sva tri obroka u studentskim restoranima koštaju 266 dinara dnevno - ručak 120, doručak 56, a večera 90 dinara.

Odlikaši imaju veliku prednost

Najviše šansi da se smeste u dom i tako roditeljima uštede poveliku sumu koju bi dali za kiriju, imaju odlikaši. Da je tako pokazuje i podatak da je prošle godine poslednji mladić koji je primljen u dom imao prosek 4,71, dok su devojke još bolje sa ocenom 4,81. Prvi na listama bili su vukovci, a lane ih je bilo prijavljeno čak 579.

Posle Beograda, najviše studenata slije se u Novi Sad, gde će se, takođe, na velikoj muci naći akademci koji ne uspeju da dođu do smeštaja u domu, jer će morati da za mesečnu kiriju za garsonjeru, u zavisnosti od lokacije, izdvoje od 200 do 250 evra na udaljenijim lokacijama od Studentskog grada. One bliže fakultetima su od 350 evra, pa na više. Cene zakupa stanova su mnogo veće, i kreću se od 300 do čak 600 evra, u zavisnosti od lokacije i kvadrature, pa nije retka pojava da se dvoje troje akademaca "udruži", deli stambeni prostor pa i troškove.

Inače, u srpskoj Atini u studentskim domovima ima mesta za 2.653 akademca. U Studentskom centru očekuju da će konkurencija biti velika, što i ne čudi, jer za mesto u jednom od osam domova prve kategorije, mesečno treba izdvojiti 2.790 dinara, a za drugu kategoriju 2.150 dinara.

Ista situacija je i na jugu Srbije. Tako u Nišu, studenti koji ne koriste dom, već iznajmljuju smeštaj, za mesečnu kiriju moraju da izdvoje najmanje stotinak evra, i to ako dele stan sa drugima. Izdavanja stanova u Nišu kreće se od 150 evra mesečno pa naviše. Inače, Studentski centar Niš raspolaže sa 600 ležajeva prve i 346 ležajeva druge kategorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!