STIPENDIJE ZA BUDUĆE PROFESORE INFORMATIKE: Udruženje nastavnika tehnike i tehnologije Srbije uputilo dopis Ministarstvu prosvete

B.B.

23. 01. 2024. u 13:40

UDRUŽENjE nastavnika tehnike i tehnologije Srbije zatražilo je od Ministarstva prosvete da Pedagoški fakultet u Vranju bude na spisku visokoškolskih ustanova za stipendiranje budućih master profesora tehnike i informatike, jer se radi o deficitrnom zanimanju.

СТИПЕНДИЈЕ ЗА БУДУЋЕ ПРОФЕСОРЕ ИНФОРМАТИКЕ: Удружење  наставника технике и технологије Србије упутило допис Министарству просвете

Foto: Opština Bela Crkva

- U prosvetnom sistemu Srbije postoji nedostatak stručnih kadrova za nastavu tehnike i tehnologije, što smo ustanovili pregledom listi slobodnih radnih mesta Ministarstva prosvete - navodi se u dopisu. - Preko naših članova iz različitih školskih uprava imamo nezvanične informacije da na velikom broju slobodnih mesta nastavu izvode lica čije zvanje nije u skladu sa zvanjima koja su propisana Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi.

U dopisu se napominje da je predmet tehnika i tehnologija multidisciplinarnog karaktera i obuhvata širok spektar oblasti, te u velikoj meri utiče na profesionalnu orijentaciju učenika u osnovnim školama kao i na izbor budućih zanimanja prilikom upisa učenika u srednje stručne škole i gimnazije.

- Suvišno je pominjati i obrazlagati očigledne potrebe za navedenim stručnim kadrovima za izvođenje nastave tehnike i tehnologije širom Srbije. U polju visokog obrazovanja jedino Pedagoški fakultet u Vranju ima akreditovan program iz 2023. godine za integrisane studije tehnike i informatike za obrazovanje master profesora tehnike i informatike - piše u dopisu.

Udruženje nastavnika tehnike i tehnologije napominje da je osim potrebe za kadrovima, neophodna i podrška u vidu stipendija studentima lošijeg materijalnog stanja koji se  nalaze na teritorijalnom delu  koju pokriva Pedagoški fakultet u Vranju Univerziteta u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)