MATURANTI PODBACILI NA PROBNIM TESTOVIMA: U školama iznenađeni neočekivano lošim rezultatima koje su pokazali učenici završnog razreda

Lj. Begenišić

26. 04. 2024. u 10:20

AKO je suditi po rezultatima koje su osmaci postigli na probi male mature, oni će u narednih mesec i po dana, koliko im je ostalo do "pravog" završnog ispita, morati dobro da zagreju stolicu kako bi osvojili dovoljno bodova da upišu željenu školu.

МАТУРАНТИ ПОДБАЦИЛИ НА ПРОБНИМ ТЕСТОВИМА: У школама изненађени неочекивано лошим резултатима које су показали ученици завршног разреда

Foto: N. Skenderija

Naime, direktori škola sa kojima smo razgovarali kažu da su maturanti neočekivano loše uradili testove iz srpskog jezika i matematike i da su postignuća slabija nego prošle godine. Tako su neka deca na probnom testu iz matematike osvojila - po jedan bod.

Takođe, nisu se proslavili ni na trećem testu iz pet izbornih predmeta, a najlošije su uradili hemiju.

Ako se uzme u obzir i to da će ove godine za upis u gimnazije i srednje stručne škole biti povećan bodovni prag jer se smanjuje broj đaka po odeljenjima (umesto 30 biće ih 28), maturanti će morati mnogo ozbiljnije da priđu spremanju male mature i pokažu neuporedivo bolje znanje ako žele da upišu neku viđeniju gimnaziju ili stručnu školu.

Direktori obrazovnih ustanova smatraju da je jedan od razloga za slab rezultat što osmaci probi završnog ispita ne pristupaju ozbiljno i odgovorno, jer im od toga ništa ne zavisi, za razliku od testiranja u junu koje je presudno za upis.

Da je reč o nemaru više nego o neznanju, ocenjuje Marija Latinović, direktorka OŠ "Bora Stanković", koja nam potvrđuje da su maturanti i u ovoj školi probni test uradili slabije nego što se očekivalo.

Rezultati pokazuju da su đaci osmog razreda u "Bori" od mogućih 20 poena iz matematike osvojili u proseku 9,05 bodova, a iz srpskog jezika 10,55 poena. Kada je reč o trećem izbornom predmetu, u ovoj školi najbolje su uradili test iz fizike, pa je tu prosek 15,8 poena, zatim test iz biologije sa prosečnih 13,75 bodova, sledi geografija gde je prosek 13,27, pa istorija sa 12,50 poena, a najlošiji prosečan rezultat postignut je iz hemije gde su učenici osvojili 11,3 boda.

U privatne škole bez bodova

MARIJA Latinović, direktorka OŠ "Bora Stanković" napominje da se određeni broj dece upisuje u privatne škole u kojima se ne računaju bodovi sa male mature. Tako učenicima koji se upisuju u te škole broj bodova na završnom ispitu nije bitan, oni se i ne trude da dobro urade testove, pa i to obara prosek. Ovim učenicima završni test služi samo kao sertifikacini dokument, odnosno dokaz da su završili osnovnu školu.

- Đaci imaju priliku da se u školi pripremaju za završni ispit, jer nastavnici iz svih predmeta koji se polažu na maloj maturi drže pripremnu nastavu tako da imaju priliku da obnove gradivo i steknu znanje - ističe Marija Latinović.

privatna arhiva

Marija Latinović
 

Pokazanim rezultatima na probi završnog ispita nije zadovoljan ni Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić", koji nam kaže da su maturanti najslabije uradili matematiku sa prosečnih 8,66 poena od mogućih 20. Postignuće iz srpskog jezika je nešto bolje, pa su u proseku osvojili 10,25 bodova, a kada je reč o trećem izbornom predmetu, najbolji rezultat postigli su iz fizike sa prosečnih 13,89 poena, zatim iz geografije gde su osvojili 12,98, sledi biologija sa 12,66, pa istorija sa 12,29 bodova, dok su i u ovoj školi najlošije uradili test iz hemije sa prosečno osvojenih 11,08 bodova.

Direktor Milan Krstić naglašava da je škola uradila detaljnu analizu probnog testa, a nastavnici svih sedam predmeta koji se polažu preći će gradivo koje je bilo na testovima u okviru redovne nastave. Krstić naglašava da je bilo i pitanja iz gradiva koje nije pređeno, što ne treba da se događa, jer deca to ne znaju pa je i rezultat slabiji.

U OŠ "Skadarlija" rezultati probnog testa iz metematike i srpskog ne odstupaju mnogo od ranijih rezultata, ali, kako nam kaže direktorka Mirjana Sloboda, osmaci su ovde neočekivano loše uradili test iz istorije. I ova direktorka smatra da deca nisu imala adekvatan pristup probi male mature, znaju da im od toga ništa ne zavisi pa se nisu ni trudili mnogo.

Inače, u anketi koju smo sproveli među malim maturantima na testu iz matematike najteža im je bila geometrija, a mnogi nisu ni pokušali da urade zadatke u kojima se tražilo da izračunaju površinu neke složene figure. Nastavnici kažu da su deca veoma loše uradila poslednja tri zadatka koji su i najteži i ističu da se mora sa njima više raditi u oblastima u kojima su podbacili.

Iz srpskog jezika, uobičajeno, najteže im je bilo da pročitaju i razumeju zadate tekstove, neki od njih se i ne potrude da ih pročitaju jer su im "predugački i oduzimaju mnogo vremena", namučili su ih i padeži, a test je pokazao i da većina učenika nije pročitala zadatu lektiru.

Inače, mali maturanti na raspust idu 31. maja, mala matura ih čeka 17, 18. i 19 juna, a nastavnici poručuju da još ima vremena da se dodatno pripreme za završni ispit.

Kada je reč o upisnom kalendaru, preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna. Narednih pet dana rezervisani su za prigovore učenika i odgovore na žalbe, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 24. juna.

Popunjavanje liste želja rezervisano je za 25. i 26. jun. Liste se mogu popuniti elektronski na portalu "Moja srednja škola" ili u školi. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori