NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo

Novosti online

12. 12. 2023. u 12:41

NEDELjA održivog razvoja i poslovanja je globalna inicijativa koja ima za cilj da podstakne i podrži kompanije, organizacije i pojedince da doprinesu ostvarenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

НЕДЕЉА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА И ПОСЛОВАЊА: Бољи бизнис за боље друштво

Foto: Shutterstock

Nedelja održivog razvoja i poslovanja je važna prilika za sve nas da se informišemo, inspirišemo i angažujemo u pravcu bolje budućnosti za nas i naše naraštaje. Organizuje se na nivou Evrope (ESDW) sredinom septembra, a kod nas se organizuje u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“ sredinom decembra.

Neki od primera uspešnih inicijativa koje su realizovane tokom Nedelje održivog razvoja i poslovanja su:

- Globalni dogovor Ujedinjenih nacija - najveća svetska mreža kompanija i organizacija koje se obavezuju da poštuju univerzalne principe ljudskih prava, radnih standarda, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije.

- Zelena industrija - koncept koji podrazumeva da se industrijska proizvodnja obavlja na način koji minimizira negativne uticaje na životnu sredinu, štedi resurse i energiju, i stvara nove mogućnosti za zapošljavanje i inovacije.

- Održivi turizam - oblik turizma koji uzima u obzir potrebe i interese lokalnih zajednica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, i smanjenje negativnih posledica na životnu sredinu i društvo.

Održivi razvoj nije samo moralna obaveza, već i ekonomska prilika i strateški imperativ. Zajedno možemo da napravimo razliku.

Bolji biznis za bolje društvo

U Srbiji se u nedelji održivog razvoja i poslovanja organizuje i CSR&ESG FORUM čija je ovogodišnja tema - Diversity of perspectives. Odgovornost da sve osetljive grupe budu prihvaćene u društvu leži na akterima svih sektora, ali uloga kompanija i poslovnog sektora u ovom domenu je neprocenjiva, jedna je od ključnih poruka CSR & ESG Foruma (foruma namenjenog korporativnoj održivosti i odgovornosti i integraciji kriterijuma životne sredine, socijalnih i upravljačkih pitanja u poslovne i investicione odluke).

Najznačajniji godišnji događaj Foruma za odgovorno poslovanje CSR&ESG FORUM  održaće se 12. decembra pod sloganom Diversity of perspectives.

Plenarna sesija konferencije je fokusirana se na temu različitosti i inkluzije, a novitet za ovu godinu je dodela Nagrade za najinkluzivnijeg poslodavca.

Treba zajedno da utičemo da što veći broj kompanija i institucija shvati da zapošljavanje osoba sa invaliditetom nije samo ispravan potez, već je korisno i za njihovo radno okruženje. Tako da me izuzetno raduje što ističemo toliko kompanija i institucija koje razmišljaju o budućnosti i koje su dale prioritet diversifikaciji svoje radne snage, kao i inkluzivnosti. Nadam se da će vaši primeri inspirisati svakog da krene tim  stopama, izjavio je ovim povodom Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbiji.

Posebna pažnja na konferenciji bila je posvećena trendovima u održivom razvoju i multisektorskim perspektivama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!