PLJAČKA VEKA DOBILA SVOJ EPILOG: U Nemačkoj ukradeni dragulji vredni 113 miliona evra, lopovi osuđeni

Novosti online

16. 05. 2023. u 12:18

NEMAČKE vlasti osudile su pet muškaraca na višegodišnje zatvorske kazne zbog pljačke dragulja u vrednosti od 113 miliona evra, javila je danas televizija MDR, ali nije precizirala koliko godina je dobio svaki od osuđenika.

ПЉАЧКА ВЕКА ДОБИЛА СВОЈ ЕПИЛОГ: У Немачкој украдени драгуљи вредни 113 милиона евра, лопови осуђени

Foto: Profimedia/Ilustracija

Razbojnici su 25. novembra 2019. godine provalili u istorijski muzej Zelena riznica u Kraljevskoj palati u Drezdenu, gde se čuva 4.000 dragocenih predmeta od slonovače, zlata, srebra i dragulja.

Među njima su bile blistave figurice ukrašene draguljima i pehari od pozlaćenih nojevih jaja. Jedan od najpoznatijih komada kolekcije, 41-karatni zeleni dijamant, poznat kao Drezdenski zeleni, u to vreme nije bio u muzeju, već je bio pozajmljen Muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na snimku sa nadzornih kamera vidi se kako dva maskirana lopova razbijaju staklo i grabe 21 dragocenost optočenu dijamantima. Za samo nekoliko minuta ukrali su neke od najvrednijih istorijskih dragulja na svetu. Od tada je policija pronašla samo deo ukradenih stvari.

Direktorka zbirke Marion Akerman rekla je da materijalna vrednost predmeta u muzeju ni približno ne odražava njihov neprocenjivi istorijski i kulturni značaj. Skoro svi ukradeni artefakti su napravljeni tokom vladavine Fridriha Avgusta Trećeg.

Nemački mediji su tada preneli da je to najveća pljačka veka. Bild je, na primer, napisao da je "ovo verovatno najveća umetnička pljačka od Drugog svetskog rata".

BONUS VIDEO: SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE - Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024