KAKO NASTAJE MORSKA PENA: Da li predstavlja rizik za kupanje

Novosti online

07. 07. 2023. u 23:05

KADA se u morskoj vodi stvore velike koncentracije otopljene organske supstance koja u more dolazi sa obale ili od izumrlih algi nastaje fenomen morske pene.

КАКО НАСТАЈЕ МОРСКА ПЕНА: Да ли представља ризик за купање

B. Dabić

Prisutnost mehurića i pene na površini mora stoga nije simptom zagađenosti.

Velike koncentracije organske supstance potiču od cvetanja mikroalgi, raspadajuće flore i faune, bakterija, gljivica i protozoa.

Te supstance, koje se na letnjim vrućinama brže raspadaju nego zimi deluju kao prirodni tenzidi i daju stabilnost peni u moru, piše „Novi list“.

Fenomen pene i mehurića koji se talože na površini mora i tamo ostaju satima, a ponekad i danima, uvek su predmet analize kvaliteta vode kako bi se eventualno sprečilo kupanje ako je u pitanju zagađenost vode.

Sama po sebi prisutnost pene ne predstavlja rizik za kupanje.

Međutim, ti mehurići mogu da privuku zagađivače i opasne supstance koje su već prisutne u morskoj vodi, poput pesticida, herbicida i otrovnih algi.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo