NOVI SIMBOL NA ČUVENOJ KATEDRALI: Parižani ostali u čudu, jednima je fantastičan, a drugima baš bezbeze (VIDEO)

Novosti online

17. 12. 2023. u 16:56

MNOGI Parižani ostali su u čudu tokom vikenda kada su na vrhu čuvene Notr Dam katedrale ugledali zlatnog petla i to ne bilo kakvog.

НОВИ СИМБОЛ НА ЧУВЕНОЈ КАТЕДРАЛИ: Парижани остали у чуду, једнима је фантастичан, а другима баш безбезе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks/AFP

Instalacija novog zlatnog petla došla je kao posledica restauracije starog koji je stradao u požaru u aprilu 2019. godine.

Originalni petao je oštećen u velikom požaru, a glavni arhitekta Filip Vilnev koji je dizajnirao novog, izjavio je da je opstanak originalnog petla označavao tračak svetlosti u katastrofi.

- Bilo je nade da nije sve izgubljeno. Lepota starog pohabanog petla izražavala je krik katedrale koja pati u plamenu - rekao je Vilnev, a prenosi "France24".

Novo umetničko delo, dugo pola metra koje sada blista na decembarskom suncu iza katedrale Notr Dam, opisao je kao svog "feniksa".

Vilnev je elaborirao značaj novog petla, rekavši da od požara su radili na ovom nasledniku petla, koji vidi kako plamen dopire na vrh katedrale, više od 96 metara od tla.

Parižani su jako vezani za svoje simbole grada i svaka promena na njima u građane unosi nemir i nervozu.

Samim tim, kada je novi petao postavljen, videvši da nešto na vrhu katedrale sjaji drugačije nego pre, nisu mogli da odole a da na društvenim mrežama ne započnu sa raspravama.

- Meni je ovaj novi petao bezveze. Ne treba toliko da sjaji. Znam da je nova, ali svetlost je sad poremećena iznad katedrale - napisao je izvesni Žak na platformi X.

Bilo je onih koji su se složili s njim, ali je ipak bilo više drugačijih komentara.

- Bravo! Novi petao fantastično izgleda kao i Francuska - glasio je jedan komentar, prenela je Republika.

BONUS VIDEO: U BEČU UŽIVAJU U SNEGU DOK OLUJA BESNI REGIONOM: Palata Belvedere prekrivena zimskim pokrivačem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024