DVE GODINE USLOVNOG ZATVORA I 250.000 EVRA GLOBE: Osuđena čuvena francuska glumica Izabel Ađani zbog utaje poreza

Krivični sud u Parizu osudio je juče slavnu francusku glumicu Izabel Ađani na dve godine uslovnog zatvora i 250.000 evra globe zbog utaje poreza i pranja novca.

ДВЕ ГОДИНЕ УСЛОВНОГ ЗАТВОРА И 250.000 ЕВРА ГЛОБЕ: Осуђена чувена француска глумица Изабел Ађани због утаје пореза

Foto: Goran Čvorović

Proglašena je krivom što se poreski fiktivno "nastanila" u Portugaliji 2016. i 2017. godine, kao i zbog toga što je donaciju od 2 miliona evra prijavila kao pozajmicu. Takođe, 120.000 evra je prebacila preko američkog računa koji nije prijavila.

Istraga povodom poreskih malverzacija Ađanijeve je otvorena 2016. godine posle pojavljivanja njenog imena u famoznim "Panama papirima", gde je otkriveno da ima fiktivnu firmu na Britanskim devičanskim ostrvima. Istraga tim povodom nije rezultiralan plodom, ali je zato otrkila druge sumnje.

Procenjeno je da je prijavljivanjem u Portugaliji utajila 236.000 evra poreza. Njeni advokati ističu da je bila loše savetovana. Osuđena je istovremeno i zbog dva miliona evra koja joj je 2013. godine na račun prebacio uticajni senegalski biznismen, predsednik Olimpijskog komiteta Senegala i član Međunarodnog olimpijskog komiteta Mamadu Diagna Endiaj. Prema optužnici, radi se o donaciji pretvorenoj u pozajmicu, što je Ađanijevoj omogućilo da utaji 1,2 miliona evra.

Kazna koja joj je odrezana nešto je veća od onoga što je tražio državni tužilac, koji je zahtevao godinu i po uslovnog zatvora, 250.000 evra i dve godine gubitka građanskih prava. Glumici je stavljeno na teret da je na sistematski način umanjivala porez od 2013. do 2017. godine, uz isticanje da kao javna ličnost treba da daje primer u ispunjavanju svojih obaveza.

Dva meseca procesa se odvijalo bez prisustva Izabel Ađani, a presuda je takođe doneta u njenom odsustvu. Glumica je odlučno odbijala optužbe, a njeni advokati su tokom odbrane isticali njenu dobru volju da sarađuje tokom procesa. Sud to, očigledno, nije uzeo u ozbir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)