ASTRONOMI OTKRILI DA NAJSJAJNIJE TELO U SVEMIRU: "Guta" jedno sunce dnevno

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 02. 2024. u 22:35

ASTRONOMI su otkrili potencijalno najsvetlije telo u svemiru, kvazar sa crnom rupom u sredinim koja raste tako brzo da dnevno "proguta" jedno sunce.

АСТРОНОМИ ОТКРИЛИ ДА НАЈСЈАЈНИЈЕ ТЕЛО У СВЕМИРУ: Гута једно сунце дневно

Foto: Printscreen

Novootkriveni kvazar sija 500 biliona puta jače nego Sunce, a crna rupa koja "napaja" kvazar je 17 milijardi puta veća nego Sunce, saopštio je australijski tim u žurnalu Nejčr astronomi.

Rotirajući disk oko crne rupe kvazara - svetlećeg vrtložnog gasa i druge materije iz progutanih zvezda - izgleda poput kosmičkog uragana, navodi AP.

-Ovaj kvazar je najnasilnije mesto za koje znamo u svemiru, rekao je vodeći autor Kristijan Volf iz Nacionalnog univerziteta Australija.

Evropska južna opsevatorija primetila je objekat nazvan J0529-4351 tokom pretrage noćnog neba 1980. godine, ali se tada mislilo da je u pitanju zvezda, a ne kvazar.

-Uzbudljiva stvar o ovom kvazaru je da se "krio na otvorenom" i da je klasifikovan pogrešno, kao zvezda, rekao je naučnik sa univerziteta Jejl.

Kvazar se nalazi 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nastao je u "prvim danima" univerzuma.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!