ISTINA JE: Bićete mršaviji ako jedete slatkiše

Bojana Jovanović

20. 08. 2024. u 10:00

Ljubitelji dobrog, slatkog zalogaja više ne bi trebalo da osećaju grižu savest kad pojedu omiljenu čokoladu, keks ili bombonu, jer će, hteli-ne hteli, ostati mršaviji od onih koji ne jedu slatko.

ИСТИНА ЈЕ: Бићете мршавији ако једете слаткише

Foto Shutterstock

Tako barem poručuje istraživanje rađeno na američkom Univerzitetu za agrikulturu u Luizijani, prema kom oni koji u većoj meri konzumiraju čokoladu i ostale slatkiše imaju manju težinu, uži struk i niži indeks telesne mase od ljudi koji ih ne jedu. Uz to, slatkoljupci imaju 14 odsto manje šanse da muku muče sa visokim pritiskom, a rizik za oboLevanje od metaboličkih sindroma 15 odsto je niži od onog kod druge grupe ispitanika. A sve navedeno može dovesti do srčanih oboljenja i infarkta.

Bilo kako bilo, pomenuta studija ne sugeriše da bi svi trebalo da se "bacimo" na slatkiše da bismo smršali, već ukazuje na činjenicu da oni koji vole poslastice više vežbaju i fizički su aktivni od ostalih, pa samim tim troše veći broj kalorija. S druge strane, istraživanje ukazuje na to da, ukoliko umereno konzumirate deserte, što je kod ispitanika iznosilio 37 grama dnevno u proseku, stižete do gore pomenutih rezultata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti