KOLIKO KALORIJA SAGOREVAMO UZ ODREĐENE FIZIČKE AKTIVNOSTI: Boksom "trošimo" najviše

Bojana Jovanović

08. 04. 2024. u 16:35

Lepo vreme mami nas napolje, ali i podseća na to da će uskoro leto, godišnja doba u kojima se najbolje vidi u kakvoj smo fizičkoj formi. S obzirom na to da svi, prirodno, želimo da budemo u najboljoj, korisno je da znamo koliko kalorija možemo da potrošimo tokom određene fizičke aktivnosti, pa da i to uzmemo u obzir prilikom odabira one koju ćemo redovno praktikovati.

КОЛИКО КАЛОРИЈА САГОРЕВАМО УЗ ОДРЕЂЕНЕ ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ: Боксом трошимо највише

Foto Shutterstock

Na prvom mestu nalazi se boks, kojim se, u proseku, tokom jednog sata intenzivnog treninga, izgubi i do 800 kalorija. Za njim je, kod nas manje popularan, skvoš, kojim se gubi 50 kalorija manje, a sledi ga "običan" tenis sa 700 kalorija i vožnja bicikla, kojom će žene, u proseku, za jedan sat sagoreti oko 700, a muškarci 800 kalorija. Uz to, tokom vožnje vašeg dvotočkaša uživaćete u prirodi, istovremeno prikupljajući preko potreban D vitamin. Vožnja sobnog bicikla, umerenim tempom, odnosno naporom, ukloniće oko 500 kalorija za 60 minuta, dok jačim tempom možete da sagorite i do 740 kalorija.

Osim što efikasno sagoreva kalorije, od 700-800 za sat, plivanje opušta telo i lako oblikuje mišiće, pa je često na prvom mestu prilikom izbora sportova, kod oba pola, a leptir stilom sagorećete najviše - čak 770 kalorija, jačajući ramena i leđa, pre svega. Svakako manje opuštajuće, ali zato dinamičnije i odlično za kardiovaskularni sistem je preskakanje konopca, kojim će muškarci tokom sata izgubiti oko 850, a žene 100 kalorija manje. Brzo trčanje, od 13 km na sat, "odneće" vam 710 kalorija, ako smanjite brzinu na 8 km na čas smanjićete i sagorevanje na 500 kalorija, dok se trčanjem uz i niz stepenice "topi" oko 550 kalorija po satu. Pešačenjem u vidu planinarenja, po manjim usponima, izgubićete 560 kalorija za sat, a običnim hodom, u šetnji, 200.

Mada, zbog napora, deluje kao da se njime sagoreva neverovatno

mnogo kalorija, aerobik, i to onaj intenzivniji, u najboljem slučaju "odneće" za jedan sat samo njih 500, dok ćete akvabikom, za isto vreme, izgubiti 280.

Od popularnih sportova, rukometom se za jedan čas gubi 840, košarkom 560, badmintonom 316, stonim tenisom 282, a odbojkom, kao i kuglanjem, tek 210 kalorija. Ukoliko imate sreće pa ste na planini i skijate brže i napornije, izgubićete 550 kalorija, dok ćete sporijim i manje zahtevnim načinom ostati bez 350, za sat. Kad smo već kod zimskih sportova, da pomenemo još jedan, klizanje – njime ćete sagoreti 500 kalorija, uživajući u čaroliji na ledu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)