NA OVE NAMIRNICE ZABORAVITE NA PLAŽI: Stručnjaci upozoravaju - Nije sva hrana pogodna za visoke temperature
LETOVANjE na moru prilika je da se opustimo, a mnogi se odlučuju da na plažu ponesu hranu kako bi "prezalogajili". Ipak, nije sva hrana pogodna za visoke temperature.

Foto: Profimedia
Zaboravite na mesne nareske
Doktor hitne pomoći deli pet namirnica koje nikada ne bi doneo na plažu zbog straha od trovanja hranom — nareske, sveže salate, bilo šta sa majonezom, sirovo meso i prethodno narezano voće.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da se 48 miliona ljudi svake godine u SAD razboli od bolesti koje se prenose hranom, od čega 128.000 pošalje u bolnicu i ubije 3.000. Trovanje hranom je češće tokom leta jer bakterije mogu da napreduju u toplim, vlažnim sredinama.
- Poslednja stvar koju želite je da ljudi odu kući i pamte putovanje na plažu jer su se razboleli - rekao je prošle nedelje u emisiji „DANAS“ dr Džon Tores, lekar iz Kolorada i viši medicinski dopisnik En-Bi-Si njuza.
Hladna jela
Tores je rekao da sendviči sa delikatesnim mesom ili narescima moraju da se čuvaju u frižideru dok ne budu spremni za jelo.
Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje korišćenje izolovane vreće ili hladnjaka koji može zadržati sadržaj ispod 40 stepeni Farenhajta. Bakterije najbrže rastu između 40 stepeni Farenhajta i 140 stepeni Farenhajta, opsega poznatog kao „opasna zona“.

Foto: Printskrin Jutjub
Jednom kada izvadite sendviče iz hladnjaka ili frižidera, obično imate dva sata da ih pojedete ili jedan sat ako spoljna temperatura pređe 90 stepeni Farenhajta, kaže USDA.
Sveže salate
Nova studija objavljena u Journal of Food Protection otkriva da je lisnato zeleno povrće - posebno rimska salata i ajsberg salata, spanać i kupus - glavni izvor bolesti koje se prenose hranom.
SAD preporučuju pranje ruku pre i posle pripreme salate, čišćenje i dezinfekciju svih sudova i pribora, kao i korišćenje različitog kuhinjskog pribora za gotova hladna jela i sirovu hranu.
Držite salatu u hermetički zatvorenoj posudi dok ne budete spremni da je poslužite, savetuje Tores.
Bilo šta sa majonezom
- Krompir salata na bazi majoneza je uvek jedna od onih velikih stvari koje izazivaju mnogo problema - rekao je Tores.

Foto Shutterstock
Dok USDA ima zabrinutost zbog domaćeg majoneza, kada su u pitanju hladne salate, agencija kaže da „opasnost od bolesti koje se prenose hranom leži u glavnom sastojku, kao što su jaja ili piletina“.
Jaja treba kuvati na unutrašnjoj temperaturi od 160 stepeni Farenhajta, dok piletinu treba kuvati na 165 stepeni Farenhajta. Salate do serviranja treba držati u frižideru.
Sirovo meso
Tores savetuje da ne donosite sirovo ili nekuvano meso na plažu.
USDA kaže da ako odlučite da kuvate na plaži, oribajte roštilj pre upotrebe; operite ruke pre i posle rukovanja sirovim mesom i živinom; odvojite sirovo meso, kuvano meso i povrće, i koristite termometar za hranu, prenosi Njujork post.
Cele komade mesa treba kuvati na unutrašnjoj temperaturi od 145 stepeni Farenhajta sa pauzom od tri minuta. Ribu treba kuvati na 145 stepeni Farenhajta, mleveno meso na 160 stepeni Farenhajta, a mleveno ili celu živinu na 165 stepeni Farenhajta.
Jedite meso u roku od dva sata od kuvanja ili jednog sata ako spoljna temperatura dostigne iznad 32 stepena Celzijusa.
(Kurir)
BONUS VIDEO

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

Nasledio kuću, ispod nameštaja našao SKRIVENO BLAGO koje vredi milione evra
FRANCUZ koji je nasledio kuću od preminulih rođaka otkrio je neverovatnu riznicu zlatnih novčića i poluga vrednih nekoliko miliona evra. Blago je bilo jako dobro sakriveno ispod nameštaja i u kupatilu.
31. 08. 2025. u 14:26
Komentari (0)