RAVNA, ALI TEŠKA ZA ODRŽAVANJE: Evo kako da lako očistite šporet sa staklo-keramičkom pločom

Bojana Jovanović

07. 07. 2024. u 21:53

Mnoge su prednosti staklo-keramičke, popularno zvane „ravne“ ploče na šporetu, počevši od manje potrošnje struje, gde se najviše u štednji ističu one indukcione, preko brzine zagrevanja, manjeg prostora koji zauzima, pa do estetike.

РАВНА, АЛИ ТЕШКА ЗА ОДРЖАВАЊЕ: Ево како да лако очистите шпорет са стакло-керамичком плочом

Foto Shutterstock

Međutim, jedna od mana ovakvog šporeta, koja domaćicama zadaje glavobolju, je čišćenje, odnosno održavanje, koje je zahtevnije u odnosu na one klasične modele, sa ringlama. Takođe, sama stakleno-keramička površina mnogo je osetljivija od „obične“, pa se vrlo lako može ogrebati i oštetiti neadekvatnom upotrebom. Sve ovo često deluje kao bauk, pa uplaši potencijalne korisnike pre no što kupe šporet, a neretko ih i natera da se predomisle, u korist klasičnog modela.

Ako ipak spadate u one koji ga poseduju, sigurni smo da će vam značiti ovih nekoliko saveta za pravilno održavanje ploče.

Foto: Profimedia

Uvek kupujte sredstva za čišćenje na kojima je naglašeno da su za staklo-keramiku. Ako vam nešto iskipi ili se zalepi mrvica hrane, sačekajte da se ploča ohladi pa odmah skinite magičnom krpom umočenom u toplu vodu i pomenutim deterdžentom. Ako je, pak, reč o „težoj“ zaprljanosti, upotrebite špatulu, odnosno strugalicu, posebno dizajniranu za ovu vrste ploče. Ona u sebi sadrži žilet kojim bi trebalo da polako grebete po ploči. Ni slučajno nemojte to da radite pod bilo kojim drugim uglom do onog od 30 ili 35 stepeni, dakle gotovo horizontalno, jer ćete lako ogrebati ploču.

Takođe, prislanjajte je celom širinom, nikako samo ćoškovima, iz istog razloga. Čim očistite šporet, posušite ga i izglancajte mekom, suvom krpom. Najbolje bi bilo da koristite specijalan krem, namenjen isključivo ovoj vrsti šporeta, koji je skuplji, ali i efikasniji od običnog sredstva za čišćenje. Koristi se tako što ga pospete po površini pa potom, kružnim pokretima, čistite mekom krpom, na kraju isperete, takođe krpom od mekanog materijala, i posušite. Vodite računa o tome da tečnost ne dospe na senzore koji se odnose na komande osetljive na dodir, jer može blokirati šporet.

Foto: Jutjub printskrin/Kreativni Minion

Postoji jedan „trik“ za koji mnogi tvrde da će vam posle njegove primene šporet izgledati kao nov. Potopite meku, mikrofiber krpu u penu rastvora blagog deterdženta i tople vode, pa je dobro iscedite. Pospite sodu bikarbonu po šporetu, pa ga potpuno prekrijte isceđenom krpom. Ostavite da tako odstoji 15 minuta, pa operite šporet sunđerom i mekom, vlažnom krpom. Posušite odmah i uživajte u visokom sjaju vaše ploče.

Za kraj, ne zaboravite, uvek koristite samo ono posuđe koje je predviđeno za šporete sa staklo-keramičkom pločom, jer svako drugo može da ga ošteti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?