NA IVICI ZDRAVOG RAZUMA: Ovo su najčudniji zakoni na svetu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 00:31

SVAKA država ima svoje zakone - bez njih ona jednostavno ne bi mogla da funkcioniše jer bi svako činio ono što mu je volja.

НА ИВИЦИ ЗДРАВОГ РАЗУМА: Ово су најчуднији закони на свету

FOTO: N. Skenderija

Dakle, oni su tu da regulišu prava i obaveze svakog pojedinca. U većini zemalja su oni čak manje ili više slični. Ipak, postoje i one zemlje koje su otišle korak dalje i svojim stanovnicima zabranile potpuno sulude stvari.

 

U Arizoni je zabranjeno ostaviti magarca da spava u kadi

U američkoj državi Arizona stanovnicima je zabranjeno da ostavljaju magarca da spava u kadi. Kao osnova za ovaj zakon poslužio je jedan smešan događaj koji se desio 1924. godine, kada je magarac koji je živeo u dvorištu odlučio da prespava u kadi. Dok je magarac spavao, dogodila se poplava, a vodena bujica je kadu počela da nosi velikom brzinom. Stanovnici Arizone su jedva spasili jadnu životinju, a nakon toga vlasti su se pobrinule da se slična situacija nikada više ne desi, tako što su doneli odgovarajući zakon.

U Nemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na auto-putu

Nemačka je država u kojoj je zakon o bezbednosti u saobraćaju veoma rigorozan, a jedna od zabrana odnosi se i na zaustavljanje na auto-putu iz bilo kog razloga. Vozači u toj zemlji obavezni su da pre polaska na put provere ispravnost vozila i nivo goriva u rezervoaru, jer ukoliko im automobil stane - vlasti će to protumačiti kao kršenje ovog zakona i potpuni nemar kada je reč o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Singapur je zabranio prodaju i žvakanje žvaka

Zakon o uvozu i distribuciji žvakaćih guma se u Singapuru pojavio još 1992. godine, ali samo žvakanje tada nije bilo zabranjeno. Međutim, 2004. godine vlasti su revidirale pomenuti zakon i zabranile žvake potpuno, izuzev slučajeve kada se one "prepisuju" (poput lekova) u terapeutske svrhe. Ovaj neobičan zakon donet je sa razlogom jer su vandali počeli da ih lepe na vrata vozova ometajući njihov pravilan rad, na poštanske sandučiće onemogućavajući njihovo korišćenje i generalno svuda na javnim mestima, čineći ih prljavijim i neurednijim.

U Džordžiji je zabranjeno da pernata živina samostalno prelazi ulicu

Stanovnici savezne države Džordžija u Sjedinjenim Američkim Državama koji se bave uzgajanjem pernate živine moraju i te kako da vode računa da njihove životinje ne odlutaju iz dvorišta. Ova država ima veoma jasan zakon po pitanju njihovog kretanja, a vlasnicima se strogo zabranjuje da njihove kokoške, patke i guske svojevoljno i samostalno prelaze ulicu. Ipak, ukoliko dozvola vlasnika postoji - problema nema.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO