MRZI VAS DA IDETE NA TRENING: Preselite teretanu u vaš dom

Bojana Jovanović

12. 07. 2024. u 06:30

Zbog visokih spoljnih temperatura svi se trudimo da što manje vremena provodimo napolju, a odlazak na trening zvuči nam kao neka vrsta paklenog mučenja, te se samo mali broj ljudi odlučuje da posetu teretani upiše u kalendar svojih svakodnevnih aktivnosti.

МРЗИ ВАС ДА ИДЕТЕ НА ТРЕНИНГ: Преселите теретану у ваш дом

Foto Shutterstock

Da vam telo, a i duh, ne bi patili zbog izostanka vežbanja, predlažemo vam da sprave iz teretane „preselite“ u svoj (rashlađeni) dom. Naravno, nećete ih sve pokupovati i njima zatrpati životni prostor, ali nekoliko različitih, dobro pozicioniranih, mogu savršeno da vam nadoknade one iz vežbaonice, ne narušavajući izgled vašeg doma. Prednosti za ovaj izbor mesta za vežbanje su brojne, od toga da nećete vežbati u zagušljivom i često, koliko god ga održavali čistim, prašnjavom prostoru, preko blizine (nema više izgovora da vas mrzi da idete u teretanu, jer vam je daleko), do atmosfere, muzike i osvežavajućih napitaka, kojima ćete se okružiti po svom izboru.

Najpopularnija među njima, nazvana gladijator ili kućna teretana, kombinovana je sprava za vežbanje, pa joj možete dodavati ili oduzimati delove po želji. Najglomaznija je od svih, tako da, ako se odlučite za nju, potrudite se da je stavite u ćošak u kom će zauzeti najmanje prostora, a opet vam ostaviti dovoljno za praktikovanje svih vežbi. Kosa klupa se lako može skinuti i ostaviti u špajz ili drugde gde vam ne smeta, i izvaditi, namontirati po potrebi.

Oni koji imaju više prostora, pa i soba, na raspolaganju, jednu mogu nameniti oporavljanju tela od sedećih dnevnih aktivnosti, pa ne čudi što su u svetu ovakve prostorije već dobile svoj naziv – soba za oporavak. U nju, pored sprava, možete staviti biblioteku, televizor, muzički stub, udobne fotelje, pa će vas kombinacija svega navedenog dovesti do pravog oporavka, bez osećaja naprezanja, a sa velikim zadovoljstvom. Sobni bicikli takođe su dobar izbor, možete ih ubaciti i u sasvim mali prostor sa prirodnom ventilacijom, koji ćete vizuelno povećati ogledalima duž celog zida.

Gumene trake za aerobik jedan su od rekvizta koji možete, nakon vežbanja, odložiti bilo gde, pa i u fioku, jer je tanak i lagan i zauzima vrlo malo prostora. Za njima „idu“ tegovi sa šipkom, koje lako, po korišćenju, možete odložiti u prazan prostor ispod kreveta, gde se neće videti. Malo prostora, kada se urolaju, zauzimaju i prostirke za jogu, koje u tren oka možete razviti po podu i koristiti za najraznovrsnije programe vežbi. Takođe, mada deluje glomazno, lopta za pilates ne mora da predstavlja pretnju estetici vašeg doma, jer se savršeno uklapa ispod radnog stola, a možete i sedeti na njoj dok obavljate različite vrste aktivnosti, pa i odmora uz čitanje. Kičma će vam biti zahvalna, a ceo prostor delovaće veoma moderno.

No, nisu vam neophodne sprave za sve vežbe koje ste navikli da izvodite na njima. Tako, recimo, popularnu vežbu „propadanja“ možete raditi uz pomoć dve stolice, kao i pokrete za jačanje bicepsa, pomoću tegova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)