ČUVAJTE SVOG LJUBIMCA OD VRUĆINE: Saveti - Evo kako da rashladite psa tokom leta

Bojana Jovanović

13. 07. 2024. u 12:00

VRUĆINE ne prijaju nikome, a psima pogotovo.

ЧУВАЈТЕ СВОГ ЉУБИМЦА ОД ВРУЋИНЕ: Савети - Ево како да расхладите пса током лета

Foto Shutterstock

Čim je temperatura veća od 20 stepeni njima je previše toplo da bi mogli da u šetnji prevale uobičajene ture i kilometre. A ne bi ni trebalo da ih izlažete takvim naporima, jer mogu biti veoma opasni po njihovo zdravlje, pa dovesti i do srčanog udara. Ipak, naši krzneni četvoronošci moraju svakodnevno u šetnju, a kako da im boravak napolju tokom leta što lakše padne saznaćete u redovima koji slede.

Šetajte u ranim jutarnjim časovima i uveče, nikako ne u periodu od 12-17 časova – tada možete da izađete samo nakratko i to u hladovinu, jer od vrelog asfalta mogu da im izgore jastučići na šapama, baš kao nama koža na jakom suncu. Na jednostavan način proverite da li je podloga po kojoj hodaju previše vrela – držite dlan na njoj sedam sekundi i ako osetite da vam je to bolno, ne dajte psu da tuda hoda.

Foto: Free Images Pixabay

Uvek nosite vodu sa sobom i ponudite je vašem ljubimcu da pije na svakih 10 minuta, da ne bi dehidrirao. Do preteranog gubitka vode lako ga može dovesti i duža aktivnost, jer psi po toplom vremenu mnogo teže kontrolišu telesnu temperaturu, pogotovo ako se ne osećaju dobro ili su stariji. Oni sa dužom i debljom dlakom takođe su pod većim rizikom od pregrevanja. Povodac zakačite na am umesto na ogrlicu, jer ona može da im pritisne disajne puteve i tako ih onemogući da se dovoljno efikasno rashlade.

Provođenje vremena u bašti ili na terasi zaštićenoj od sunca, tokom vrelog dana, rashladiće i vas i vašeg krznaša, ali obavezno obratite pažnju na to da mu je posuda sa vodom u blizini. Stavite je u hladovinu i povremeno sipajte u nju kockice leda. Obezbedite vašem psu zasenčen prostor, neizložen zracima sunca. Ako, kojom srećom, imate bilo kakav bazen, pa i najmanji na naduvavanje, ubacite mu lopticu ili omiljenu igračku unutra i gledajte kako uživa i brčka se, neće želeti da izađe odatle. Prskajte ga crevom za vodu i uživajte u zajedničkoj igri.

Foto: Shutterstock

Dajte mu neku od poslastica koje ste prethodno sami napravili i zamrzli u frizu. Možete spremiti domaći sladoled na štapiću, tako što ćete zajedno blendirati, recimo, jabuku, šargarepu i barenu piletinu i zamrznuti. Ili neko voće. Vaš ljubimac od sreće neće moći da prestane da mljacka sve dok sve ne oliže iz vaše ruke, a pride ćete sve vreme imati konekciju, koja oboma mnogo znači. Sličan efekat rashlađivanja postići ćete i sa igračkama koje se mogu napuniti vodom ili komadićima voća i zamrznuti.

Ili napravite ukusnu ledenu „santu“ na sledeći način: u praznu činiju za vodu sipajte nekoliko „nagradica“ i manjih igračaka. Prelijte vodom tako da ogrezne i stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz friza i dodajte još jedan sloj „nagradica“ i igračaka, pa prelijte vodom. Vratite u friz na dva sata, izvadite i kratko ostavite napolju, tek da počne da se otapa. Zatim izvadite „santu“ iz činije za vodu i servirajte je vašem psu – dugo će je lizati i uživati u njoj, pritom se hladeći sve vreme. Ako slučajno nije zainteresovan, dodajte malo kikiriki putera bez šećera pre zamrzavanja, njemu nijedan psić ne može da odoli.

Foto: Profimedia

Kod kuće ga pustite da spava gde god želi, sam će odabrati najhladnije mesto. Stavite mu vlažan, dobro oceđen peškir na pod, i vidite da li će možda ležeći na njemu želeti da se rashladi. Ubacite u zamrzivač flašu sa vodom da se zaledi pa je umotajte u kuhinjsku krpu ili tanko ćebence i stavite u krevet vašeg četvoronožnog najboljeg prijatelja. Rashladiće mu prostor na neko vreme, poput klima-uređaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)