IMA LI TAMO VANZEMALJACA? Pronađena planeta koja možda ima tečnu vodu i atmosferu (VIDEO/FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 23:11

NAUČNICI su identifikovali novu egzoplanetu kao glavnog kandidata za vanzemaljski život, sa potencijalnom tečnom vodom i atmosferom nalik Zemljinoj.

ИМА ЛИ ТАМО ВАНЗЕМАЉАЦА? Пронађена планета која можда има течну воду и атмосферу (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Novosti

Ljudi su oduvek bili fascinirani mogućnošću pronalaženja života van Zemlje. Nedavno otkriće pokazuje da bi potraga uskoro mogla da urodi plodom. Međunarodni tim naučnika identifikovao je egzoplanetu LHS 1140 b kao „ozbiljnog“ kandidata za postojanje vanzemaljskog života.

Zaključak je zasnovan na podacima NASA svemirskog teleskopa Džejms Veb, koji je otkrio da LHS 1140 b možda ima okean tečne vode i atmosferu bogatu azotom.

-Od svih trenutno poznatih egzoplaneta umerenog pojasa, LHS 1140 b može biti naš najbolji izbor da jednog dana indirektno potvrdimo tečnu vodu na površini vanzemaljskog sveta van našeg Sunčevog sistema, ističe Čarls Kedju sa Univerziteta u Montrealu i glavni autor nove studije, sada dostupne u repozitorijumu arXiv koja čeka naučne recenzije.

NAGOVEŠTAJ ATMOSFERE

Egzoplaneta, udaljena 48 svetlosnih godina u sazvežđu Kit, nalazi se unutar takozvane „zlatne zone“ svoje zvezde, gde su uslovi taman za postojanje vode u tečnom stanju.

LHS 1140 b, oko šest puta veća od mase Zemlje, kruži oko male zvezde crvenog patuljka na udaljenosti dovoljnoj da se formira voda. Naučnici su otkrili da je znatno manje masivna nego što se očekivalo, sugerišući da je ili gasni „mini-Neptun” ili vodena „mega-Zemlja”. Koristeći teleskop „Džejms Veb“ i druge teleskope, kao što su „Habl“ i „Spicer“, izvršili su spektroskopsku analizu i otkrili da je LHS 1140 b verovatno vodeni ili snežni svet sa stenovitim jezgrom.

Početna analiza ukazuje da bi egzoplaneta mogla da ima gustu atmosferu sličnu Zemljinoj.

-Ovo je prvi put da smo ikada videli nagoveštaj atmosfere na egzoplaneti u zoni kamenja ili leda koja je pogodna za život, kaže dr Rajan Mekdonald sa Univerziteta u Mičigenu.

 

DOKAZ O POSTOJANjU VAZDUHA

Potrebna su dodatna posmatranja sa „Džejms Veba“, ali atmosfera bi mogla biti bogata azotom, koji čini 78 procenata Zemljine atmosfere.

„LHS 1140 b je jedna od najboljih malih egzoplaneta u zoni pogodnoj za stanovanje koja može da podrži gustu atmosferu, a možda smo upravo pronašli dokaze o vazduhu na ovom svetu“, dodaje Mekdonald.

Sinhrona orbita LHS 1140 b znači da je jedna strana uvek okrenuta prema svojoj zvezdi. Iako bi to mogla biti smrznuta 'snežna gruda', tečna voda bi mogla da postoji na toj zagrejanoj strani. Ako ima atmosferu, možda ima okean prečnika od oko 3.840 kilometara, sa temperaturom na površini oko 20 °C.

Ta planeta, sa svojom relativno mirom zvezdom u poređenju sa sistemom TRAPPIST-1, nudi jedinstvenu priliku za proučavanje sveta koji bi potencijalno podržavao život. Naučnici su optimisti u pogledu daljih istraživanja i mogućnosti potvrđivanja uslova za održavanje života, preneo je „Dejli mejl“.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!