TOPLA ILI HLADNA KAFA? Koja je bolja opcija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 07. 2024. u 09:33

OSIM što se razlikuju po temperaturi i ukusu, telo može drugačije da reaguje na toplu i hladnu kafu. U zavisnosti od toga šta vam treba, možete da odredite koja je bolja za vas.

ТОПЛА ИЛИ ХЛАДНА КАФА? Која је боља опција

Printscreen/Instagram/aldallal.ali

Prema stručnjacima, vruća kafa može da ima više hranljivih materija koje vam mogu biti od koristi za zdravlje, a pokazalo se da jaka aroma tople šoljice poboljšava raspoloženje i smanjuje osećaj umora.

Topla kafa ima više antioksidanata - molekula koji napadaju slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja povećavaju oksidativni stres u celom telu. To je zato što kuvanje kafe sa toplom vodom izvlači više hranljivih materija iz zrna nego hladna voda (posebno u kombinaciji s ledom).

Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, Alchajmerova bolest, otkazivanje bubrega, pa čak i neki oblici raka, tako da topla kafa može imati ulogu u zaštiti od ovih oboljenja.

Ostale namirnice bogate antioksidansima uključuju bobice, zeleni čaj, tamnu čokoladu, pasulj.

Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati i veći podsticaj energije. Studija Američkog hemijskog društva iz 2020. godine otkrila je da metode kuvanja tople kafe dovode do nešto viših nivoa kofeina od pripremanja hladne kafe.

Jedna druga studija kaže i da vrlo mala količina tople kafe smanjuje umor i nivo stresa. Istraživanje iz 2021. pokazalo je da su ljudi koji su udisali aromu kafe pre nego što su bili podvrgnuti stomatološkim procedurama bili manje anksiozni i opušteniji od onih koji nisu udisali aromu.

Međutim, ledena kafa može imati svoje prednosti, uključujući manje kiselosti, a čak pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Na primer, hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisela od vruće, jer toplota povećava sadržaj kiseline. Pića koja su kiselija mogu poremetiti zdrave bakterije u crevima, što dovodi do problema sa probavom. Kisela kafa može da remeti vaš prirodni rad creva, zbog čega se zapravo osećate usporeno i umorno, tako da dolazi do kontra efekta.

S obzirom i na to da se hladna kafa često pije uz mleko, to može biti dodatn unos masti i proteina, koji će želucu pomoći da bolje "podnese" kofeinsko piće.

Takođe se pokazalo da hladna kafa sadrži veće nivoe magnezijuma i antioksidanata zvanih hlorogenske kiseline. Ovo može pomoći u regulisanju šećera u krvi i smanjenju krvnog pritiska, što smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Na kraju, manja količina kofeina u hladnoj kafi može da bude dobar izbor za one koji osećaju anksioznost od prevelikog unosa kofeina.

Za sada ne postoji naučno dokazan odgovor koja kafa je bolja, ali ono što je najvažnije je da, dokle god se piju u umerenim količinama, ni jedna ne donosi negativne efekte

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!