MED I ASPIRIN ČINE ČUDA: Omekšajte ispucale pete prirodnim sastojcima

Bojana Jovanović

18. 07. 2024. u 08:15

HODAMO bosi, ne pijemo dovoljno vode, znoje nam se noge, dugo stojimo, ugojili smo se, suva nam je koža, hodamo često u japankama, tuširamo se pretoplom vodom, ne unosimo dovoljno hranljivih materija i vitamina u organizam…

МЕД И АСПИРИН ЧИНЕ ЧУДА: Омекшајте испуцале пете природним састојцима

Foto Shutterstock

Svaki od ovih razloga može dovesti do ispucalih peta, a još ako ih je više udruženih, onda naše pete nemaju mogućnost da se izbore sa njima i budu meke i nežne. Barem ne bez naše pomoći. Uz ovo bi trebalo dodati i preterano struganje peta, jer time, uz gornje, oštećene, skidamo i donje slojeve kože, koji nas štite od infekcija i pucanja. Kako da ih negujemo?

Dobro je znati da u tu svrhu ne moramo da koristimo skupocene kozmetičke preparate, već im mekoću možemo vratiti na prirodan način. Evo nekoliko recepata za maske, čijom primenom ćete vrlo brzo doći do negovanih, mekih stopala.

Foto: Free Images Pixabay

Pomešajte glicerin sa malo ružine vodice pa smesu nanesite na pete, pre spavanja. Obujte pamučne čarape i tako prenoćite. Med je delotvoran u borbi protiv gljivica i bakterija, koje se mogu naći na vašim petama a da ni ne znate. Namažite ih njime, ostavite da deluje 15 minuta, isperite mlakom vodom i namažite hidratantnom kremom.

Sjedinite kašiku ovsene kaše u prahu sa nekoliko kapi maslinovog ulja, pa dobijenu pastu nanesite na pete. Nakon pola sata isperite ih toplom vodom. Obradite pete kamenom pa ih namažite mešavinom kašike meda, dve kašike punomasnog mleka i soka od jedne pomorandže. Masirajte pete što duže, da bi bolje upile melem, pa ostavite da odstoji još pola sata.

Zagrejte do mlake temperature parafinski vosak i maslinovo ili kokosovo ulje. Nanesite na ispucale pete, nakon 10 minuta isperite mlakom vodom, pa ih namažite hidratantnom kremom. Takođe, sve vrste biljnih ulja dobre su za negu peta, tako da, pred spavanje, možete ih namazati maslinovim, lavandinim, bademovim, kokosovim ili uljem susama, obuti pamučne čarape i tako prenoćiti.

Foto Shutterstock

Potpopite noge u toplu vodu, da omekšaju, pa nakon 10-ak minuta na pete nanesite mešavinu kašike vazelina i nekoliko kapi limunovog soka. Kao i nakon nanošenja prethodne maske, obujte pamučne čarape i pustite da negujuća mešavina prenoći na vašim petama.

Aspirin ima salicilnu kiselinu koja potpomaže razgradnji mrtvih ćelija sa kože, a u kombinaciji sa medom čini čuda vašim petama. Sipajte kašiku meda u drvenu ili plastičnu posudu pa u njemu izgnječite tri tablete aspirina. Dobro pomešajte, dok masa ne postane homogena, nanesite je na pete, ostavite 40 minuta da deluje, i isperite mlakom vodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev