PRVI MUZEJ SIRA U PARIZU: U čemu je tajna francuskih sireva?

Jovana Švedić

17. 07. 2024. u 20:23

U SRCU Pariza, otvoren je novi muzej posvećen vekovnom zanatu proizvodnje sira u Francuskoj, drugom najvećem proizvođaču na kontinentu (iza Italije).

ПРВИ МУЗЕЈ СИРА У ПАРИЗУ: У чему је тајна француских сирева?

Foto: Profimedia/Ilustracija

U novootvorenom "Muse du Fromaž" muzeju, posetioci mogu da saznaju o istoriji proizvodnje sira, zanatu star više od 5.000 godina. Oni mogu da saznaju priču o najpoznatijim francuskim sirevima, vide kako se prave, da razgovaraju sa pravim sirarima i da ih probaju.

Idejni tvorac je Pjer Brison koji se seća nedeljnih popodneva na pijaci kako bi gledao u vitrine proizvođača sira i divio se njihovoj raznolikosti.

Došavši u Pariz pre 15 godina, video je koliko su pariski ponos i muzejska scena razvijeni za izlaganje vina, ali sira, možda još kultnijeg francuskog simbola, primetno nije bilo.

- Ljudi mogu uživo da vide proizvodnju sira i razgovaraju sa proizvođačem sira. Radimo sa mnogim tradicionalnim farmerima, tako da želimo da se posetioci osećaju kao da  putuju kada probaju sir. Otvaramo mali prozor u srcu Pariza u ruralnu stranu Francuske.  - rekao je Brison za Euronjuz.

- Proces zavisi od mnogo stvari, čak i od raspoloženja životinja čije se mleko koristi. Možete da pravite isti dobar sir svaki dan, a svaki dan će imati drugačiji ukus. To se jednostavno ne može uraditi industrijski - kaže za Gardijan Agata de Sent Egziperi, jedan od stručnjaka u muzeju.

Francuzi su izmislili neke od najomiljenijih sireva na svetu kao što su Kamamber, Bri, Rouergat, Irati, Konte, La Tur i mnogi drugi.

BONUS VIDEO:

MITING U PARIZU: Obilno prisustvo policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev