IZNENAĐENJE SA MARSA: Naučnici nisu to očekivali na Crvenoj planeti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 07. 2024. u 00:30

NAUČNICI američke svemirske agencije NASA-e potvrdili su da je čisti sumpor prvi put pronađen na Marsu nakon što je rover Curiosity otkrio skup žutih kristala prilikom prelaska preko stene.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ СА МАРСА: Научници нису то очекивали на Црвеној планети

Foto: Printscreen/Tvitter/

Čini se da je celo područje ispunjeno sumporom, što je neočekivano otkriće. Iako su minerali koji sadrže sumpor već uočeni na Crvenoj planeti, elementarni sumpor nikad dosad nije viđen.

-Formira se samo u uskom rasponu uslova koje naučnici nisu povezali s istorijom ove lokacije, saopštila je NASA.

Roverje razbio stenu 30. maja dok se vozio u regiji poznatoj kao Gediz Valis, gde su slične stene viđene svuda unaokolo. Veruje se da je kanal isklesan vodom i tokovima nekada davno.

-Pronaći polje kamenja od čistog sumpora je jednako pronalasku oaze u pustinji. Ne bi trebalo da bude ovde i sada to moramo objasniti. Otkrivanje čudnih i neočekivanih stvari je ono što istraživanje planete čini toliko uzbudljivim, izjavio je Ašvin Vasavada.

Nakon što je uočio žute kristale, tim je koristio kameru na robotskoj ruci roverakako bi ih bolje pogledao. Rover je zatim uzeo uzorak iz druge stene u blizini, jer su delovi stene koju je razbio bili previše krti za bušenje. Rover je opremljen instrumentima koji mu omogućavaju da analiziraju kompoziciju stena i tla, a NASA navodi da je njegov spektrometer potvrdio da je pronašao elementarni sumpor.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde