OTKRIVEN PRIMARNI UZROK LUPUSA, BOLESTI KOJA POGAĐA PET MILIONA LJUDI: Stručnjaci tvrde - postoji način kako može da se preokrene

Jovana Švedić

24. 07. 2024. u 14:50

TIM naučnika iz "Nortvest Medicin i Brigham end Vumens Hospital" identifikovao je uzrok lupusa, razorne autoimune bolesti koja pogađa 5 miliona ljudi širom sveta.

ОТКРИВЕН ПРИМАРНИ УЗРОК ЛУПУСА, БОЛЕСТИ КОЈА ПОГАЂА ПЕТ МИЛИОНА ЉУДИ: Стручњаци тврде - постоји начин како може да се преокрене

arhiva

Čineći to, oni takođe veruju da su pronašli lek, ili barem sofisticiraniji tretman, i trenutno rade na razvoju farmakološke metode za isporuku potencijalnog molekula sličnog leku.

Lupus erythematosus, što je pun naziv ove bolesti, tera imuni sistem da napada sopstvene ćelije, izazivajući razne komplikacije na koži, a takođe potencijalno po život opasna oštećenja srca, bubrega i mozga.

Uzrok lupusa nije dobro shvaćen, a naučnici sa Nortvesterna kritikovali su postojeće tretmane kao „tupe instrumente“.

Istraživači su prvo proučavali pacijente sa lupusom i otkrili da oni sa bolešću imaju više nivoe proteina koji se bori protiv infekcija zvanog interferon i nedovoljno aril ugljovodoničnih receptora (AHR), koji reguliše kako telo reaguje na infekciju.

- Sve do sada, svaka terapija za lupus je nalik tupom instrumentu. To je široka imunosupresija - rekao je ko-korespondent dr Đe Hjuk Čoj, vanredni profesor dermatologije na Univerzitetu Nortvestern.

- Identifikovanjem uzroka ove bolesti, pronašli smo potencijalni lek koji neće imati neželjene efekte trenutnih terapija - dodao je on.

Nortvest pres izveštava da su, kako bi pokazali kako se ovo otkriće može iskoristiti za lečenje, istraživači su vratili molekule koji aktiviraju AHR u uzorke krvi pacijenata sa lupusom.

Činilo se da je ovo reprogramiralo ove ćelije koje izazivaju lupus u vrstu ćelije koja može podstaći zarastanje rana od oštećenja izazvanih ovom autoimunom bolešću.

BONUS VIDEO:

JAPANSKI NAUČNICI KREIRALI ROBOTA: Nasmejano lice od živih ćelija kože

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!