PRONAĐENO ZAKOPANO BLAGO: Arheolozi otkrili 3.600 godina staru zalihu oružja i nakita u Češkoj

Jovana Švedić

01. 08. 2024. u 08:44

ARHEOLOZI u Češkoj pronašli su ostavu zakopanog oružja i nakita koje datira oko 1600. godine pre nove ere, što je retko otkriće koje bi moglo da pokaže kakav je bio svakodnevni život u centralnoj Evropi tokom bronzanog doba.

ПРОНАЂЕНО ЗАКОПАНО БЛАГО: Археолози открили 3.600 година стару залиху оружја и накита у Чешкој

Foto: Printskrin

Istraživači su u gradu Budine nad Ohri naleteli na bronzane artefakte, uključujući osam sekira i komade nakita, od pre više od 3.600 godina.


Lokalitet, 40 km severozapadno od glavnog grada Praga, prvi je pronašao arheolog pre godinu dana pomoću detektora metala.

Od tada je nizom iskopavanja otkriveno osam prstenova za ruke, isto toliko sekira, dve igle i jedan vrh koplja, a svi datiraju iz bronzanog doba.

Istraživači sumnjaju da su artefakti bili deo kolekcije koja je namerno zakopana pod zemljom.

Dok istraživači još uvek nisu sasvim sigurni zašto su predmeti sakriveni na tom mestu, imaju tri teorije.

-Prva teorija je da su se takve ostave mogle koristiti kao zavetni pokloni ili pokloni božanstvima. Druga, ostava je verovatno zakopana zbog nekog incidenta koji se dogodio u selu. Treća teorija je da bi to moglo biti skladište nekog proizvođača ili trgovca - rekao je arheolog Martin Trefni za Radio Prag Internacional, javni emiter Češke Republike.

Istraživači su analizirali artefakte otkrivene tokom prošle godine i sigurni su u njihovu starost, ali sumnjaju da je jedna od sekira mnogo starija.


- To je iz ranog bronzanog doba. Dakle, ukupna starost nalaza je oko 3500 godina - objasnio je dr Trefni.

Tokom bronzanog doba, koje se protezalo od 3300. pre nove ere do 1200. pre nove ere, ljudi u Evropi su prešli sa izrade alata od kamena na upotrebu bronze, legure koja je napravljena topljenjem i mešanjem kalaja i bakra.

Arheološki dokazi pokazuju da je oko 1200 godina pre nove ere većina društava iz bronzanog doba propala i bila napuštena, verovatno zbog sukoba.


Pred kraj bronzanog doba, čitava kraljevstva, imperije, gradovi i društva su propala za samo nekoliko decenija širom Evrope, Azije i Afrike.

Iako su slične ostave artefakata iz bronzanog doba otkrivene na drugim mestima, istraživači su opisali najnovije otkriće u Češkoj kao „još uvek retko“.


Narukvice otkrivene na tom mestu nosile su se kao ukrasi za podlakticu baš kao i danas, dok su se igle verovatno koristile za pričvršćivanje odeće ili za oblikovanje ženske kose, rekli su naučnici. 

- Za nas je istorijska i naučna vrednost mnogo veća od finansijske vrednosti - rekao je češki arheolog.

Otkriće bi moglo pomoći arheolozima da bolje razumeju zanatstvo livaca iz bronzanog doba u Evropi, rekli su oni.

Artefakti će biti izloženi u muzeju Podripske „u bliskoj budućnosti“.

 

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo