KAKO NA NAJBOLJI NAČIN DA ISKORISTITE ŠPAJZ: Mesto za zimnicu i kućnu hemiju

Bojana Jovanović

10. 08. 2024. u 06:45

SEĆATE li se poznate dečje pesmice, čije rime, između ostalog, glase: „Da sam mali paradajz strpali bi me u špajz, ja bih hteo da sam mali paradajz“?

КАКО НА НАЈБОЉИ НАЧИН ДА ИСКОРИСТИТЕ ШПАЈЗ:  Место за зимницу и кућну хемију

Foto Shutterstock

Uvek smo u detinjstvu zamišljali taj maleni paradajz kako skučen čuči u nekom mraku, neželjen i odbačen. E pa da ne biste u vaš špajz strpavali već lepo i uredno ređali stvari, potrebna vam je određena doza organizatorskih sposobnosti, pogotovo ako ovaj prostor nije onoliko veliki koliko biste želeli.

A nikada nije takav. Mada je to prva asocijacija, u špajz, odnosno ostavu, ne morate skladištiti samo zimnicu i voće i povrće koje bi trebalo čuvati van frižidera, poput luka, krompira, jabuka, oraha…

Ravnopravno sa njima u ostavi se mogu naći i sva sredstva za čišćenje, u slengu poznatija kao „kućna hemija“, ako joj namenite poseban prostor, sa obaveznim vratancima - da se mirisi koji isparavaju ne bi dolazili u bilo kakav kontakt sa prehrambrenim proizvodima. Možete ih čak složiti i u drvene fioke, koje čuvate još od starog pisaćeg stola, a sada će vam baš dobro doći.

Među zgodne varijante spada i ta da u špajz ubacite čitav ormar, kom ćete skinuti vrata, jer on već sam po sebi, bez naknadnog prepravljanja, ima sve što vam je potrebno, od pregrada do veoma važne dubine. Međutim, ovaj prostor ipak ćete najbolje iskoristiti ako u njega postavite police rađene po meri. Tako možete iskoristiti svaki ćošak, uz pomoć ugaonih konstrukcija od nekog materijala laganog za rukovanje i održavanje, poput plastike, iverice, pa i metala.

Kad smo već kod metala, popularni industrijski stil u enterijeru i u vašem špajzu može doći do izražaja i to na najjednostavniji mogući način. Dovoljno je da metalnim šipkama „umrežite“ prostor, a na svaku od njih postavite tanku drvenu ploču. Ovi materijali toliko su izdržljivi da u, tako dobijene, police možete postaviti i najveće, najteže tegle sa zimnicom, bez bojazni da će pasti i razbiti se. Veoma lepo izgleda i ako u okviru drvenog ormara postavite staklene pregrade, te na njih poređate kompote, ajvare, domaće likere…

Na ovaj način dodaćete im dozu šmeka i estetike, te će vam biti prava milina da razgledate ovako poređane vaše rukotvorine. U špajz, takođe, valja odložiti i sve ono za šta u kuhinji nemate mesta, a ne koristite svakodnevno, poput različitih vrsta testenina, začina, suvog voća, šećera i kafe i svega onog što bi, prema deklaraciji, trebalo „čuvati na tamnom i hladnom mestu“, jer su špajzi jedine prostorije u stanovima sa centralnim grejanjem kroz koje radijatori ne prolaze. Uz njih, svoje mesto u ostavi naći će i velike šerpe, roštilji, praškovi za veš, hrana za vašeg ljubimca, a neretko i usisivač i daska za peglanje.

Uostalom, ko je rekao da malo ponekad ne može biti mnogo?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!