DA LI JE PREVIŠE TOPLA: Kada je pravo vreme da se skuvana hrana stavi u frižider?

Bojana Jovanović

15. 08. 2024. u 07:30

Zimi nam je lako, ako uveče skuvamo hranu nije problem ni da prenoći van frižidera, pa da je ujutro, potpuno ohlađenu, ubacimo unutra.

ДА ЛИ ЈЕ ПРЕВИШЕ ТОПЛА: Када је право време да се скувана храна стави у фрижидер?

Foto Shutterstock

Temperatura u stanu nije visoka, jelu se neće ništa dogoditi ako „prenoći“, bolje nego da razmišljamo da li će nam se frižider pokvariti ako u njega ubacimo vruću šerpu.

Leti nam je znatno teže, jer to ne smemo da uradimo, da nam se jelo ne bi pokvarilo. Toplo je u stanu, ukvariće se vrlo brzo ako ga ne prebacimo u frižider.

Šta onda da radimo? Koja metoda je najsigurnija i garantuje nam da ćemo pojesti zdravu hranu?

Proizvođači frižidera i stručnjaci za bezbednost hrane slažu se u jednom – trebalo bi je, što pre po kuvanju, ubaciti u frižider, a najkasnije posle dva sata. Naime, toliko vremena je potrebno bakterijama da počnu da se razvijaju u hrani čija temperatura padne ispod 70 stepeni (primera radi, na 100 ključa). Na višim temperaturama se ne može pokvariti.

Međutim, ne možemo ubaciti vreo sud u frižider, jer bi to uticalo na podizanje temperature u njemu, što bi se negativno odrazilo na sve ostale namirnice koje su unutra - dovelo bi do njihovog kvarenja.

Zato stručnjaci savetuju da tek skuvano jelo podelimo u više manjih porcija koje će se brže ohladiti i onda ih prebacimo u hladnjak. Dakle, nema bojazni od toga da bi frižider mogao da se pokvari ako u njega ubacimo toplo jelo, već bi to moglo da se dogodi svim ostalim proizvodima koje tamo čuvamo…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)