DA LI JE PREVIŠE TOPLA: Kada je pravo vreme da se skuvana hrana stavi u frižider?
Zimi nam je lako, ako uveče skuvamo hranu nije problem ni da prenoći van frižidera, pa da je ujutro, potpuno ohlađenu, ubacimo unutra.

Foto Shutterstock
Temperatura u stanu nije visoka, jelu se neće ništa dogoditi ako „prenoći“, bolje nego da razmišljamo da li će nam se frižider pokvariti ako u njega ubacimo vruću šerpu.
Leti nam je znatno teže, jer to ne smemo da uradimo, da nam se jelo ne bi pokvarilo. Toplo je u stanu, ukvariće se vrlo brzo ako ga ne prebacimo u frižider.
Šta onda da radimo? Koja metoda je najsigurnija i garantuje nam da ćemo pojesti zdravu hranu?
Proizvođači frižidera i stručnjaci za bezbednost hrane slažu se u jednom – trebalo bi je, što pre po kuvanju, ubaciti u frižider, a najkasnije posle dva sata. Naime, toliko vremena je potrebno bakterijama da počnu da se razvijaju u hrani čija temperatura padne ispod 70 stepeni (primera radi, na 100 ključa). Na višim temperaturama se ne može pokvariti.
Međutim, ne možemo ubaciti vreo sud u frižider, jer bi to uticalo na podizanje temperature u njemu, što bi se negativno odrazilo na sve ostale namirnice koje su unutra - dovelo bi do njihovog kvarenja.
Zato stručnjaci savetuju da tek skuvano jelo podelimo u više manjih porcija koje će se brže ohladiti i onda ih prebacimo u hladnjak. Dakle, nema bojazni od toga da bi frižider mogao da se pokvari ako u njega ubacimo toplo jelo, već bi to moglo da se dogodi svim ostalim proizvodima koje tamo čuvamo…

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)