TAJNE IZ SKRIVENOG SKLADIŠTA: Retko viđeni predmeti koji su pronađeni na mestu gde je potonuo "Titanik"

D.B.M.

14. 08. 2024. u 07:00

TORBA napravljena od kože aligatora, male bočice parfema koje još oslobađaju snažan miris, hiljade boca šampanjca, samo su neki od dragocenih predmeta pronađenih na mestu gde "počiva" čuveni brod "Titanik". Lokacija magacina gde su smeštene ove stvari je strogo čuvana tajna. Poznato je samo da se nalazi negde u Atlanti u američkoj državi Džorcija. Novinari "Bi-Bi-Sija" dobili su retku priliku da obiđu ovo skladište.

ТАЈНЕ ИЗ СКРИВЕНОГ СКЛАДИШТА: Ретко виђени предмети који су пронађени на месту где је потонуо Титаник

Foto: Profimedia

Podsetimo, u hladnoj aprilskoj noći 1912. godine putnički brod "Titanik" sudario se sa ogromnom santom leda, na svom prvom putovanju iz Sautemtona u Velikoj Britaniji do Njujorka. Brod je potonuo za manje od tri sata, odnevši u smrt više od 1500 putnika i članova posade. Olupina sada leži 3,8 kilometara na mestu koje je udaljeno oko 400 kilometara jugoistočno od obale Njufaundleda. A, američka firma RMS Titanic Inc jedina ima prava na spasavanje predmeta koji su bili na brodu.

Tokom godina sa mesta nesreće izvučeno je oko 5.500 artefakata. Među njima je i mnogo ličnih predmeta, poput torbe od aligatora koja je pripadala putnici treće klase Merien Minvel. U njenoj tašni pronađena je izbledela fotografija starije žene, za koju se pretpostavlja da je njena majka, kao i pismo preporuke od njenog stanodavca u Londonu. U torbici je i njena medicinska dokumentacija, jer su svi putnici treće klase morali da dokažu da ne donose bolest u SAD. Merien je putovala kod ćerke koja je iznenada postala udovica.

Foto: EPA

 

Njena brodska karta otkriva tragičan preokret sudbine. Imala je rezervaciju za "Mažestik", ali taj brod nije isplovio. Rezervacija za "Mažestik" je precrtana, Merien je prebačena na "Titanik", među 1.500 ljudi koji su izgubili život.

Direktorka kolekcije RMS Titanik Tomasina Rej je novinarima pokazala bočice parfema koji i dalje jako mirišu i rekla im da se među putnicima nalazio prodavac parfema, koji je na putovanje u Njujork poneo više od 90 bočica. Zvao se Adolf Salfeld i putovao je kao putnik druge klase. Preživeo je brodolom, ali je do kraja života imao osećaj krivicice budući da je veliki broj žena i dece umrlo te večeri. U kolekciji je i boca šampanjca, u kojoj se i dalje nalazi alkohol.

Foto: EPA

 

Kada je "Titanik" udario u santu leda, brod se raspao i njegov sadržaj se izlio, stvarajući ogromno polje krhotina.

- Na dnu okeana ima mnogo flaša, kuhinjskog posuđa, jer se "Titanik" zapravo raspao oko jedne od kuhinja - rekla je Rej.

Brod je imao napredne bezbednosne karakteristike za to vreme zbog čega se smatralo da je - nepotopiv. Bilo je na hiljade boca šampanjca. Vlasnik broda je želeo da njegovi putnici prve klase iskuse vrhunsku raskoš, sa najboljom hranom i pićem.

- "Titanik" je bio kao plutajuća palata, najluksuzniji brod - kaže Rej. - Putnici su imali teretanu i druge pogodnosti.

Novinarima Bi-Bi-Sija Rej je pokazala neke od brodskih zakovica, krupnih metalnih igala koje su držale čelične ploče zajedno, a kojih je bilo više od tri miliona.

- Kada je Titanik potonuo, postojala je teorija da su možda koristili nestandardne materijale, što je dovelo do bržeg potonuća - objasnila je ona.

RMS Titanik/facebook

 

Život na brodu razlikovao se od klase do klase, putnici su jeli i pili iz različitog posuđa. Bela šolja za putnike treće klase je jednostavna i čvrsta, sa jarko crvenim logotipom. Tanjiri za putnike druge klase imali su lepu plavu cvetnu dekoraciju, a u prvoj klasi sve je bilo od najfinijeg porcelana.

Inače, američki sud je kompaniji RMS Titanic Inc dodelio ekskluzivno pravo da čuva ove predmete, ali pod strogim uslovima. Svi predmeti moraju da budu na jednom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?