GDE GRCI IDU NA MORE? Stanovnici najpopularnije letnje destinacije se na ovom ostrvu kriju od vrućine

Jovana Švedić

18. 08. 2024. u 14:49

GENERACIJAMA je ovo ostrvo u obliku suze poznato kao hladno letnje bekstvo za grčke porodice sa kopna.

ГДЕ ГРЦИ ИДУ НА МОРЕ? Становници најпопуларније летње дестинације се на овом острву крију од врућине

Foto Shutterstock

Jedno ostrvo je davno poznato kao oaza sa povetarcem, gde stanovnici sa kopna beže od žege, a to je ostrvo Kea u obliku suze, ili "Tzia" kako ga zovu lokalni stanovnici.

Kao najbliže cikladsko ostrvo kopnu i jednočasovna vožnja trajektom od Atine, Kea je u drevnoj grčkoj mitologiji poznata kao Hidrusa (vodeno ostrvo) zbog svojih obilnih izvora koji krase njegovu bujnu vegetaciju.

Danas, ostrvo od 2.500 stanovnika je bogat mirnim selima i naselja, upotpunjenih drugim domovima imućnijih Atinjana koji dolaze da se kupaju u kristalno čistoj vodi Kee i dive se poznatim zalascima sunca.

Foto: Profimedia

- Kea je nekada bila, a i danas je, vikend utočište za Atinjane, koji bi u petak popodne napustili svoje kancelarije i bez napora stigli na ostrvo. Ruta je bila jednostavna ali ispunjavajuća. Počinje sa osvežavajućim kupanjem na plaži Gjaliskari, i završava se sa opuštajućom večerom u restoranu u Vurkariju. U nedelju popodne, vraćali bi se trajektom u Atinu. Ovo je mesto koje vas privlači da se vratite - objasnila je lokalni vodič za Bi-Bi-Si.

Kada se izađe iz trajekta u glavnoj luci ostrva, Korisija (takođe poznata kao Livadi), posetioci mogu primetiti da je Kea prilično drugačija od Atine.

Foto: Profimedia

Jaki severni sezonski vetrovi pomažu da se temperatura vazduha na ostrvima održi hladnijom nego na kontinentalnoj Grčkoj.

Na primer, tokom toplotnog talasa u julu 2024. godine, kada je temperatura prelazila 40°C u mnogim grčkim oblastima, temperatura na ostrvima ostala je dobro ispod 35°C.

Ostrvo takođe ima najveću hrastovu šumu u Cikladima, gde se nalaze i dva hrama: dorski hram Atene i hram Pitionskog Apola, koji oba datiraju iz 6. veka p.n.e.

Istorija Kee datira iz ciklladskog perioda (3200 p.n.e. do 1050 p.n.e.) i nekada je bilo podeljeno na četiri grad-države – najznačajnija je bila Kartea, koja je cvetala od Arhejskog perioda (8. vek p.n.e.) do ranog Vizantijskog perioda (6. vek n.e.).

U severoistočnom delu ostrva (blizu sela Agia Irini) arheolozi su otkrili kuće i radionice iz kasnog neolitskog doba (oko 3300 p.n.e.), nudeći pogled na rani život na ostrvima Ciklada.

Najznačajniji nalazi su jedinstvene izlivene šerpe i  figurine – male glinene skulpture sa karakterističnim osobinama, posebno "zvoncaste" suknje – koje sada mogu biti viđene u Arheološkom muzeju Keje.

Foto Shutterstock

Smešten u Iulidi, drevnoj (i sadašnjoj) prestonici ostrva, muzej čuva sveobuhvatnu kolekciju drevnih artefakata iz prošlosti ostrva, od neolitskog perioda do rimske ere.

Jedan od najboljih načina da istražite Keu je pešačenje. Osamdeset i jedan kilometar kamenih staza koje su nekada povezivale drevne grad-države Keje su sada glavna atrakcija ljubiteljima trekinga.

Na ostrvu se može naći i niz tradicionalnih poljoprivrednih terasa podržanih ručno građenim kamenim zidovima, koje održavaju nagnutu zemlju strukturno stabilnom, dok istovremeno omogućavaju da tlo ostane u optimalnom stanju za obradu tokom svih sezona. Ove terase grade brojne doline i brda ostrva i dom su maslinjicima, baštama sa aromatičnim biljem i obradivoj zemlji koju koriste koze i magarci.

Iako nije potpuno izolovana, Kea koristi svoje prirodne resurse i tradicionalne poljoprivredne prakse kako bi ostala samoodrživa.

Posetioci mogu da osete ovo u poznatom medu ostrva, koji se oprašuje isključivo od nektare cvetova timjana. Ova biljka, uz raznoliku kolekciju bilja uključujući kamilicu, žalfiju, lavandu, origano, ruzmarin, verbenu, bosiljak i karakteristični trimbi.

Foto Shutterstock

Ostrvo je poznato po svojim skrivenim plažama – naime Gjaliskari, Kambi i Kunduras, koje ostaju najpopularnija mesta za lokalce i posetioce koji dolaze na jedan dan.

Zanimljivo je da jedna od glavnih atrakcija Kee nije na samom ostrvu, već ispod vode, jer je veliki broj potonulnih brodova rasut po obalskom dnu.

Pomorski park podvodnih istorijskih lokaliteta Keje je dom tri istorijska potonuća koja su potpuno dostupna roniocima od 2022. godine.

Najpoznatiji je HMHS Britanik (bliska sestra RMS Titanika), koji je potonuo uz obalu Keje 1916. godine nakon što je udario u nemačku pomorsku minu.

A kada konačno izronite na površinu na Keji, velike su šanse da ćete osetiti prijatan, hladan povetarac.

BONUS VIDEO:

SVETSKO PRVENSTVO U SURFOVANjU: Pogledajte kako psi i njihovi vlasnici surfuju na takmičenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO