MAPA SVETA SA PRAVILIMA: Šta "ne sme" da se radi u restoranima širom sveta, a šta ne u Srbiji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 23:21

UGOSTITELjSKI objekti su uvek rado posećivani na putovanjima, jer - ko će kuvati na odmoru?

МАПА СВЕТА СА ПРАВИЛИМА: Штa не сме да се ради у ресторанима широм света, а шта не у Србији

Foto: pixabay

Lepše je sesti u neku lokalnu tavernu ili restoran i naručiti neki domaći specijalitet i degustirati lokalne vrste napitaka. Ali, ono o čemu mnogi ne razmišljaju jeste da se pravila bontona podosta razlikuju zavisno od zemlje i da neke naše navike mogu šokirati domaćine.

Zato su istraživači sakupili savete koje su putnici i domaćini iz čak 180 zemalja delili na Guglu i napravili zbirku saveta šta nikako ne činiti u restoranima širom sveta. Na mapi sveta se, pored popularnih turističkih destinacija, između ostalog, našla i naša zemlja, kao i zemlje u regionu. Evo šta kažu stručnjaci.

OVE STVARI NEMOJTE ČINITI U POPULARNIM EVROPSKIM ZEMLjAMA

Italijani će vas čudno gledati ako nakon 11 sati prepodne naručite kapućino ili late, Španci - ako uz supu ili jela od hobotnice poručite i flašicu vode, dok će vas u Francuskoj "osuditi" ako listove zelene salate budete sekli nožem. Ukoliko putujete u Englesku, Škotsku i Severnu Irsku imajte na umu da je tamo zakonom zabranjeno biti pijan u pabu.

Ako sednete u neki restoran u Nemačkoj, nikako nemojte jesti dok vam domaćin ne poželi prijatan obrok, a ako se zadesi da se nađete u Belgiji, ne zaboravite da se u toj zemlji smatra nekulturnim duvanje u hranu ne bi li se ona ohladila. U Sloveniji vodite računa o tome da nikako ne pokrećete poslovne teme tokom jela, a prilikom posete restoranima u Austriji vodite računa kako nazdravljate - zabranjeno je ukrštati ruke prilikom kucanja čašom.

ŠTA SE SMATRA NEKULTURNIM U SRBIJI, A ŠTA U REGIONU

U našoj zemlji smatra se veoma nekulturnim tražiti od konobara da podeli račun, odnosno da svakome donese račun samo za ono što je jeo i pio. U "komšijskoj" Hrvatskoj izdvajanje samo 30 minuta za piće sa nekime je vrhunac nepoštovanja, dok Bosanci mogu pomisliti da nešto nije kako treba ako ne popijete do kraja piće koje vam je nasuto u čašu.

U Turskoj će vas popreko pogledati ako u pilav dodate kečap, dok će Grci u većini slučajeva ostati šokirani ako tokom ručka naručite samo salatu. I Mađari imaju svoje nepisano pravilo: nipošto nemojte umakati komadiće hleba u supu ili čorbu, sos koji je ostao od glavnog jela ili saft od salate.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa