REVOLUCIJA U MERENJU VREMENA: Naučnici razvili prvi sat sa atomskim jezgrom

Novosti online

08. 09. 2024. u 15:01

TIM sa Tehničkog univerziteta u Beču, zajedno sa međunarodnim partnerima, uspeli su u onome što je do skoro bilo nezamislivo – razvili su prvi sat s atomskim jezgrom, koji donosi novu eru u preciznim merenjima.

РЕВОЛУЦИЈА У МЕРЕЊУ ВРЕМЕНА: Научници развили први сат сa атомским језгром

Foto: Profimedia, Shutterstock

Već decenijama se koriste atomski satovi, koji su poznati po svojoj tačnosti. Međutim, sada je napravljen korak napred. Nova tehnologija koristi jezgro atoma – tačnije, jezgro atoma torijuma – umesto standardnih atoma, što omogućuje preciznije merenje vremena.

Atom torijuma je specifičan jer omogućava prelazak između dva stanja pomoću lasera, a to se može koristiti za stvaranje izuzetno preciznog sata.

- Dokazali smo da možemo koristiti jezgro atoma za merenje vremena - objasnio je prof. Torsten Šum, koji je predvodio projekat.

Svaki sat ima ono što zovemo merilac vremena. Kod klasičnih satova to je klatno, dok kod atomskih satova taj posao obavljaju atomi. Kada laser pogodi atom, njegova energija se menja, a ta promena se može precizno izmeriti. Na osnovu toga, naučnici mogu da računaju vreme sa neverovatnom preciznošću.

Umesto da koristi atome, ovaj sat koristi jezgro atoma, koje je mnogo manje i otpornije na spoljašnje uticaje. To znači da može meriti vreme još preciznije i stabilnije od dosadašnjih satova.

Jezgro atoma torijuma je posebno jer se može podesiti pomoću lasera, za razliku od većine drugih atomskih jezgara koja zahtevaju mnogo više energije.

Iako ovaj prvi prototip još uvek ne nadmašuje standardne atomske satove u preciznosti, za nekoliko godina tehnologija bi mogla da postane najpreciznija na svetu, omogućavajući ne samo tačnije merenje vremena, već i merenje drugih fizičkih veličina sa do sada neviđenom tačnošću.

Ova tehnologija mogla bi da pokrene velike promene u mnogim naučnim oblastima, od geologije do astrofizike, jer bi omogućila istraživanje fundamentalnih zakona prirode s novim nivoom preciznosti. Naučnici se, kako prenosi portal „Kliks“, nadaju da bi mogli čak i da otkriju da se neki zakoni prirode menjaju kroz prostor i vreme.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KONFUZIJA SA (NE) POMERANjEM SATA: Libanci trenutno žive u dve vremenske zone!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu