NIKAD NIJE BILO VIŠE LJUDI U SVEMIRU: Izvan naše planete čak 19 ljudi

D.B.M.

18. 09. 2024. u 14:01

REKORD je oboren kada je posada u ruskoj "Sojoz" kapsuli otputovala na Međunarodnu svemirsku stanicu. Naime, 11. septembra izvan planete Zemlje boravilo je 19 osoba, što je najviše i istoriji. Ranije je u svemiru istovremeno boravilo najviše 17 ljudi.

НИКАД НИЈЕ БИЛО ВИШЕ ЉУДИ У СВЕМИРУ: Изван наше планете чак 19 људи

Ruski kosmonauti imaju najveće iskustvo u vasioni

Nasin astronaut Don Petit i kosmonauti Aleksej Ovčinjin i Ivan Vagner pridružili su se već postojećim stanarima Međunarodne svemirske stanice - Majklu Baratu, Trejsi Kaldvel Dajson, Metjuu Dominiku, Džanet Eps, Beriju Vilmoru, Suni Vilijams, Nikolaju Čabu, Aleksandru Grebenkinu i Olegu Kononjenku, kao i komšijama iz kineske "Tjangong" svemirske stanice Liju Congu, Liju Guangsuu i Ju Guangfuu. U svemiru su bila i četiri "gosta" - članovi "Polaris Daun" misije: Džared Ajzakmen, Ana Menon, Skot Potit i Sara Džilis, koji su se nedavno vratili na Zemlju.

Inače, dosadašnji rekord je slučajno oboren, jer su astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams zbog kvara na letelici ostali "zaglavljeni" na Međunarodnoj svemirskoj stanici duže od osam meseci. Oni će se verovatno vratiti u februaru svmirskim brodom "Spejs iks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje