ZAŠTO ČOKOLADA IMA TAKO DOBAR UKUS: Naučnici objasnili

22. 08. 2025. u 23:22
KAD zagrizete komadić čokolade, možete da osetite njene različite ukuse. Grupa naučnika je tokom istraživanja ustanovila da je kontrolisanjem fermentacije moguće stvoriti „dizajnerske“ čokolade sa posebnim ukusima.
Povezane vesti

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Izbor priloga na pici otkriva vaš karakter
MALSINE, slanina, jaja, ananas - vaš izbor dodataka na pici možda izgleda kao spontana odluka, ali oni mogu da otkriju dosta toga o vašem karakteru, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika.
16. 08. 2025. u 20:00

NOVA STUDIJA: Krompir nastao pre oko devet miliona godina u Južnoj Americi
NOVA genetska studija objavljena danas u časopisu "Sel", otkrila je da je krompir nastao pre oko devet miliona godina prirodnim ukrštanjem divlje biljke paradajza i biljke slične krompiru u Južnoj Americi.
01. 08. 2025. u 23:00

NOVA STUDIJA MENJA POGLED NA HOLESTEROL: Dva jaja dnevno nisu problem, ali nešto je ipak „sumnjivo“
NOVA studija pokazuje da jaja nisu neprijatelj, ali zasićene masti jesu. Dva jaja dnevno u ishranisa niskim sadržajem masti mogu poboljšati holesterol i zdravlje srca.
27. 07. 2025. u 00:00

OD SUZA DO UŽITKA: Zašto volimo ljutu hranu
LjUTA jela mogu izazvati neprijatnosti kao što su pečenje, znojenje i čak suze tokom jela, ali za mnoge ljude upravo te reakcije predstavljaju glavni užitak i razlog zašto biraju jako začinjenu hranu - dok je nekima bol tokom jela deluje kao kazna, ljubiteljima ljutog je izazov i zadovoljstvo. Šta se krije iza te sklonosti prema hrani koja peče?
07. 06. 2025. u 00:00

ŠARENI, PENASTI, VEŠTAČKI: Kako da znate da li jedete pravi zanatski sladoled
IZGLED đelata često ume da prevari, jer iako možda ima vrlo atraktivnu boju ili deluje vazdušasto, kremasto i mekano, velika je šansa da će tako "ulepšan" slatkiš imati razočaravajuć ukus. Međutim, postoje pouzdani znaci koji otkrivaju da li ćete dobiti pravi, kremasti đelato ili poslasticu lošijeg kvaliteta.
27. 05. 2025. u 22:40
Najnovije iz rubrike

PRVI PUT VIĐENO: Astronomi zapanjeni do sada neviđenom eksplozijom supernove
UDALjENA supernova je eksplodirala kao nikada do sada, dovodeći u pitanje naučno razumevanje smrti masivnih zvezda.
23. 08. 2025. u 01:35

VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Kravlji zub rešava misteriju gradnje Stounhendža
NAJNOVIJE otkriće dobijeno analizom zuba potvrdilo je da je krava pronađena u blizini neolitskog spomenika Stounhendž poticala iz Velsa, što je dodatno potkrepilo teorije da je stoka korišćena kao glavni način za prenošenje ogromnih kamenih blokova korišćenih za izgradnju ovog objekta.
23. 08. 2025. u 00:45

LISTE "MESTA KOJA MORAMO DA VIDIMO" IDU U ZABORAV: Vreme je za putovanja koja imaju drugačiji smisao
U DOBA viralnih turističkih trendova, naše liste želja sve više liče jedna na drugu - masovno se bukira Rim, Venecija, Pariz, Barselona. Ipak, ove popularne destinacije se tome suprotstavljaju - lokalci jasno bojkotuju, infrastruktura postaje iz dana u dan sve više narušena.
23. 08. 2025. u 00:33

"BLIZANAČKA TELEPATIJA" ILI NEŠTO DRUGO? Evo šta nauka kaže o neobičnoj vezi između blizanaca
JEDAN od najpoznatijih mitova vezanih za blizance je takozvana "blizanačka telepatija", to jest verovanje da blizanci, posebno jednojajčani, mogu na daljinu da osete misli, emocije ili fizičke senzacije jedno drugog, bez upotrebe pet čula.
23. 08. 2025. u 00:00

NIJE LAKOVERNOST, VEĆ KARAKTER: Ovi tipovi ličnosti olako poveruju opasnim velnes trendovima
MNOGI od nas pretpostavljaju da samo naivni ili nedovoljno informisanim ljudi prate velnes trendove, bez pravih dokaza o tome koliko su zaista efikasni i bezbedni.
22. 08. 2025. u 23:00
Komentari (0)