JELOVNIK ZA ONE SA NISKIM PRITISKOM: Tegobe koje izaziva hipotenzija mogu da se ublaže promenom načina ishrane

UKOLIKO ste često umorni, malaksali i patite od glavobolje nemojte odmah svu krivicu da pripišete aktuelnim vremenskim prilikama. Uzrok ovih stanja može da bude i nizak krvni pritisak ili hipotenzija.

ЈЕЛОВНИК ЗА ОНЕ СА НИСКИМ ПРИТИСКОМ: Тегобе које изазива хипотензија могу да се ублаже променом начина исхране

Foto: Depositphotos

Niske vrednosti srčanog i arterijskog pritiska veoma su rasprostranjene među mladim osobama, naročito ženskog pola.

Krvni pritisak zavisi od kvaliteta ishrane, načina života i svakako od gena. Zato svaka klasična dijeta za mršavljenje uvek obara pritisak, baš kao i dugotrajne vežbe pod manjim opterećenjem.

Nizak krvni pritisak može da bude uzrok i vrtoglavica, nelagodnosti u vratu, nesvestica, a prilikom penjanja na visinu i uzrok ozbiljnih poremećaja u ravnoteži. Ovi simptomi su pre svega posledica dotoka krvi u mozak.

Pre nego što započnete ovu dijetu, važno je da znate da sve što tog dana jedete striktno podelite u tri obroka - doručak, ručak i večera, kako bi organizam mogao pravilno da iskoristi energetske, gradivne i zaštitne materije. Unosite više jodirane soli sa hranom, a to podrazumeva pet do šest grama dnevno. U ishrani bi trebalo da budu zastupljene namirnice bogate kalijumom - nemasna mesa, mahunarke, leguminoze, semenke suncokreta, suvo voće, hrana iz mora i namirnice bogate vitaminom C. Koristite hladno ceđena biljna ulja umesto masti životinjskog porekla. Strogo izbegavajte prženje, posebno kad je reč o proizvodima životinjskog porekla.

Uz promenu režima ishrane, trebalo bi promeniti i neke navike u svakodnevnom funkcionisanju. Dobro je, recimo, započeti dan sa nekoliko dubokih udisaja u provetrenoj prostoriji. Izbegavajte dugo tuširanje toplom vodom.

Ponedeljak

Doručak: bareno jaje, kriška integralnog hleba, paradajz i parče manje masnog sira

Ručak: grašak sa piletinom i salata od povrća po izboru

Večera: kiselo mleko sa semenkama suncokreta

Utorak

Doručak: dva prepečena parčeta hleba sa namazom od humusa i manje masnom šunkom

Ručak: pasulj i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: lignje na žaru sa salatom po izboru

Sreda

Doručak: palenta sa slanim sirom

Ručak: riba po izboru na žaru i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: bareno jaje, parče hleba i paradajz salata

Četvrtak

Doručak: pahuljice sa suvim voćem i jogurtom

Ručak: boranija i salata od povrća po izboru, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: testenine sa mlevenim orasima i drugim orašastim plodovima po ukusu

Petak

Doručak: barena debrecina sa mesom po izboru, kačkavalj i paradajz salata

Ručak: juneća šnicla u sosu od pečuraka, za užinu voće bogato vitaminom C

Večera: sendvič sa pršutom i sirnim namazom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ABA LIGA PRIZNALA: Sudije dvaput oštetile Partizan u poslednjem minutu večitog derbija, evo i kako