PRAVA VOĆKA ZA ZDRAVLJE: Jedite šljive da regulišete pritisak
SEZONA šljiva već uveliko traje tako da je vredno da se podsetimo njene dobrobiti po zdravlje. Šljive imaju moć da jačaju kosti, smanjuju rizik od obolevanja od raka debelog creva, a konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola.
Antioksidansi kojima obiluju šljive uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog holesterola.
Sveža šljiva sadrži i značajne količine vitamina C, vitamin B6, bakar, vitamine B2, B3, K, kao i magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 mg na 100 g kalijuma. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinuće se da ne dođe do koagulacije trombocita koja je "zaslužna" za aterosklerozu i druge bolesti srca.
Šljiva obiluje i vlaknima, a uz sve to je niskokalorična. Zato su šljive dobar izbor u slučaju otežanog pražnjenja. Dihidroksifenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.
Dobre su i sušene. Jedno istraživanje je pokazalo i da će se konzumacijom oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
Preporučujemo
POČELA OVOGODIŠNjA BERBA ŠLjIVE U VALjEVSKOM KRAJU: Čačanska rana otvara sezonu
21. 07. 2020. u 07:00
"SRAM TE BILO, OAFE ŠICE" Mask žestoko odgovorio Šolcu zbog onoga što je rekao u Davosu
AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da treba da ga bude sramota nazvavši ga "Oafom Šicom".
22. 01. 2025. u 08:22
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
KO ĆE ZAMENITI ŽIKU JAKŠIĆA? "Ja najbolje znam šta želim od toga"
"SIGURAN sam da niko ne može da zadovolji moje zahteve i viziju kako ja to zamišljam."
21. 01. 2025. u 19:19
Komentari (0)