KOMEMORACIJA U SRPSKOM SELU KOD ZADRA? Bliži se dan obeležavanja zločinačke akcije Oluja, bez Pupovca u Novom Sadu?

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

31. 07. 2022. u 20:29

SRBI u Hrvatskoj po svemu sudeći na komemoraciju povodom obeležavanja zločinačke akcije "Oluja" neće ići ni u Knin, ni u Novi Sad, već u selo Deringaj u opštini Gračac.

КОМЕМОРАЦИЈА У СРПСКОМ СЕЛУ КОД ЗАДРА? Ближи се дан обележавања злочиначке акције Олуја, без Пуповца у Новом Саду?

Foto: Milena Anđela

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac još ne otkriva da li je to i definitivna odluka krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, ali je sigurno da će on biti 4. avgusta u Deringaju, gde će da održi i govor.

Deringaj je mesto u Zadarskoj županiji, a upravno pripada Gračacu. Ima manje od sto stanovnika, pretežno Srba, a zaseoci su napušteni.U Deringaju se nalazaio hram Srpske pravoslavne crkve Uznesenje Blažene Device, sagrađen 1863. godine, a stradao je u Drugom svetskom ratu. Sedamdesetih godina prošlog veka imao je najviše stanovnika, više od 300, a sada tamo žive samo starci.

U mestima oko Gračaca počinjeni su brojni zločini nad Srbima nakon ”Oluje”, a nijedan nije do sada sankcionisan, niti su počinitelji zločina izvedeni pred sud. Spaljeno je oko 20.000 kuća, a malo se Srba nakon ”Oluje” vratilo u svoj rodni kraj.

Pupovac ako ne dođe u Novi Sad treću godinu za redom izostaće sa komemoracije kojom se u Srbiji oplakuju srpske žrtve u ”Oluji” i nakon nje. Poslednji je put bio 2018. godine u Bačkoj Palanci i godinu dana kasnije na Fruškoj Gori, a nakon toga je doživeo žestoki udar hrvatskih nacionalista. Boris Milošević, donedavni potpredsednik hrvateke vlade bio je na komemoraciji u Kninu, što su kritikovale druge srpske stranke u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima