OPLJAČKANA SABORNA CRKVA U MOSTARU: Sveštenstvo strahuje za bezbednost

Novosti online

07. 12. 2022. u 17:05

SABORNA crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana i devastirana, izjavio je starešina crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za svoju, kao i bezbednost zajednice i tog svetog hrama.

ОПЉАЧКАНА САБОРНА ЦРКВА У МОСТАРУ: Свештенство страхује за безбедност

Printscreen/Jutjub/FENA

Zbog vandalizma Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svetli, a neće se čuti ni zvona, niti će raditi satovi koji su bili simbol multietničkog grada.

Kojić je rekao da je šteta neprocenjiva.

„Pitanje je da li može da se vrati sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu i omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata. Pitam se — da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona“, izjavio je Kojić.

On je podsetio da ovo nije prvi put da je Saborna crkva opljačkana, navodeći da se to u ovoj godini dogodilo 10 puta.

Kako prenosi RTRS, Kojiću je pre izvesnog vremena opljačkan stan.

„Nismo to prijavljivali u javnosti iz uverenja da ovo nije napad na crkvu već da je to delo lopova. Ja se danas ne osećam bezbedno u Mostaru. Da li radovi na crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se ova crkva ne obnovi? Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri koraka unazad. Ovo je skandalozan i vandalski čin. Rastrojen sam emotivno kao čovek i sveštenik“, naveo je Kojić i dodao:

„Jutros su pravoslavni sveštenici u suzama u Sabornoj crkvi. Ovo je prešlo sve granice“.

Dodik: Ovakvi napadi šalju poruku Srbima da za njih nema života u Federaciji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je najoštrije osudio vandalski napad na Sabornu crkvu Sv. Trojice i sve nadležne institucije da što pre otkriju počinioce.

„Najoštrije osuđujem sramni vandalski napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru. Ovakvi napadi ugrožavaju suživot u Mostaru, jer šalju poruku Srbima da za njih nema života u Federaciji“, napisao je Dodik na Tviteru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024