POD LUPOM I PRIJATELJICA IZETBEGOVIĆEVE: U akciji "Magnet" uhapšeni i bivši rukovodioci Kliničkog centra Sarajevo i političari

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 12. 2022. u 07:45

U AKCIJI kodnog naziva "Magnet" pripadnici SIPA na području Sarajeva uhapsili su juče četiri osobe osumnjičene za milionske malverzacije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

ПОД ЛУПОМ И ПРИЈАТЕЉИЦА ИЗЕТБЕГОВИЋЕВЕ: У акцији Магнет ухапшени и бивши руководиoци Клиничког центра Сарајево и политичари

Foto AVAZ

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su bivši direktor KCUS Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (SDP), bivši kantonalni ministar zdravlja Zlatko Vuković (SDP) i radnica KCUS Muvedeta Čedić.

- Čedićeva je, inače, kućna prijateljica Sebije Izetbegović, supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića, koja je direktorka KCUS. Čedićeva je i zaposlena u kabinetu Izetbegovićeve na poziciji direktorke stručnih nemedicinskih disciplina u Kliničkom centru US - ističe izvor "Novosti".

Iz Tužilaštva su potvrdili da se uhapšeni sumnjiče za zloupotrebe prilikom javnih nabavki u KCUS tokom 2011. i 2012. godine.

Inače, akcija SIPA je sprovedena po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajeva, a u sklopu akcije pretreseni su objekti u Sarajevu koje koriste privedeni.

- Navedene aktivnosti sprovode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela udruživanje radi činjenja krivičnih dela i zloupotreba položaja ili ovlašćenja propisana Krivičnim zakonom FBIH - saopšteno je iz Tužilaštva.

Gavrankapetanović i Musić, Foto AVAZAVAZ

Akcija koja je sprovedena juče u Sarajevu je nastavak ranijih aktivnosti Tužilaštva na otkrivanju malverzacija kod javnih nabavki na Kliničkom centru US, koje vodi pravosuđe već godinama, a sad je kompletiran predmet.

Prema informacijama izvora bliskog istrazi, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ranije sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona maraka jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki.

- Tužilaštvo ga još sumnjiči da je u KC US nezakonito zaposlio 260 osoba, da je sa pojedinim zaposlenima zaključivao menadžerske ugovore i da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike - ističe izvor "Novosti".

Gavrankapetanović je bio na čelu KC US skoro 12 godina od 2002. do 2012. godine. Fikret Musić je obavljao funkciju kantonalnog premijera od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio je na čelu Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo.

PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA

IZ agencije SIPA su saopštili da su u sklopu operativne akcije "Magnet", na području Sarajeva pretresali stambene i pomoćne objekte, kao i pokretne stvari na više lokacija.

- Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, a u saradnji sa Federalnom upravom policije i MUP KS - dodali su iz SIPA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista