KVADRAT DO 10.000 EVRA: Stranci kupuju na Jadranu šta stignu, sa koferima novca dolaze da pazare vile (FOTO)

EKSPLOZIJA cena na Jadranu nije sprečila Slovence, Nemce i Austrijance da kupuju vile i apartmane na Jadranu.

КВАДРАТ ДО 10.000 ЕВРА: Странци купују на Јадрану шта стигну, са коферима новца долазе да пазаре виле (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

Sve što se nudi proda se za nekoliko dana, a kupci dolaze sa koferima novca i plaćaju u kešu. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor povećao je interes stranaca za nekretnine, jer više nema čekanja na granici sa Hrvatskom.

Agencije za nekretnine poslednjih meseci beleže rekordni promet, za 80 do 90 odsto veći nego prethodnih  godina. Najviše kupuju Nemci koji su samo lane došli do vlasništa 3.584 kuće, ili stana na jadranskoj obali. Slede Slovenci koji su kupili 3.287 nekratnina, dok su Austrijanci kupili 1.528 kuća i stanova. Interes vlada i među Rusima, Česima, Mađarima koji se češće odlučuju za kupovinu apartmana.

Za cene se ne pita, iako su odletele u nebo. Oko Dubrovnika i u Opatiji ima kuća i stanova koje su prodani za 10.000 evra po kvadratu, a u Istri se cene novoizgrađenih vila kreću od 1,5 do dva miliona evra. Cene su prošlih godina rasle za gotovo 50 odsto, a nakon ulaska Hrvatske u Šengen dodatnih 10 odsto. Davna je prošlost kada su se stare kuće u Istri ili na ostrvima prodavale za silne pare, jer su ih vlasnici u međuvremenu obnovili i prodaju za deset puta veću cenu. Najveći interes kod stranaca vlada za Istru i to za Rovinj i Poreč gde su nekretnine i najskuplje. Sve se više prodaju i kuće u Dalmaciji, pogotovo na ostrvima Hvar, Šolta i Brač.

Stranci nemaju više problema sa dozvolama, jer je zakonodavstvo uslađeno sa zakonima u EU, pa do vlasništa dolaze bez problema. Često i iz svojih država pribavljajući sve dozvole putem interneta.

Foto: Free Images Pixabay

U nebo su otišle i cene najma vile na jadranskoj obali, pogotovo onih koje su luksuzno opremljene, sa bazenom. Najam za sedam dana takve vile u Istri se kreće od 5.000 do 10.000 evra, a slične su cene i drugde za luksuzne kuće. U većim gradovima moguće je uz kuću iznajmiti i kuvara i ostalo osoblje, što se naravno dodatno plaća.

Foto: Free Images Pixabay

Rasprodaja Hrvatske strancima dovela je do pada zanimanja hrvatskih građana za kuće i stanove na moru. Vlasnici radije pristaju da ih prodaju strancima i to za keš, dok Hrvati najčešće žele zaokružiti finansijsku konstrukciju kreditom. Zato je prošle godine gotovo izjednačen broj stranaca i domaćih koji su nešto kupili na Jadranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu