U SUPERLIGI SRBIJE 78 FUDBALERA IZ 48 DRŽAVE: Znate li koje zemlje su najzastupljenije u srpskom fudbalu?

S. Rajić

01. 05. 2024. u 21:59

SA svih strana planete - u Superligu Srbije. Skauti, direktori, vrhuška klubova iz elitnog fudbalskog ranga naše zemlje odlučili su da ove sezone zađu i eksploatišu tržišta koja nisu bila polja delovanja u poslovanju prethodnih godina. Na stadione od Surdulice do Subotice došli su igrači sa pasošima država, kojih ranije nije bilo kod nas. Tako više nema kontinenta koji nije zastupljen u najjačem domaćem takmičenju. Suma sumarum, u Superligi nastupa 78 fudbalera iz ukupno 43 različite zemlje.

У СУПЕРЛИГИ СРБИЈЕ 78 ФУДБАЛЕРА ИЗ 48 ДРЖАВЕ: Знате ли које земље су најзаступљеније у српском фудбалу?

Novosti dizajn

Ako bi se posmatralo prema kontinentima, najviše ima Afrikanaca, koji su zapravo okosnica svih "legionara", jer ih je skoro 50 odsto (35 igrača). Budući da su verovatno finansijski najdostupniji, nije ni čudo što su dominantni, makar što se brojnosti tiče.

Afrikanci su u Srbiju stigli iz 13 različitih država. Pet zemalja ima po jednog reprezenta, a to su Burkina Faso - Naser Điga, Mali - Sambu Sisoko, Gabon - Gelor Kanga, Mario Gomes - Gvineja Bisao, Omar Fajed - Egipat. Svi ostali imaju društvo zemljaka, te su u paru fudbaleri iz DR Konga, Gvineje i Gambije. Visoko na "lestvici" po brojnosti nalaze se momci koji dolaze sa teritorije aktuelnog prvaka Crnog kontinenta - Obale Slonovače (4). Svakako tu se ističe Žan Filip Kraso, koji je aktivno učestvovao u uspehu "slonova" na Kupu afričkih nacija ove godine, a deluje da ima više minuta u dresu sa državnim grbom nego u Crvenoj zvezdi. Zanimljiva je situacija sa Senegalcima. Od njih četvorice u Superligi, trojica nose isto prezime - Endijaje! Šerif (Crvena zvezda), Ibrahima (Čukarički) i Maisa (Železničar) pukom koincidencijom rođeni su u glavnom gradu Dakaru, koji broji više od milion stanovnika, a nisu u srodstvu. Samo as Partizana Frank nije Endijaje, nego Kanute, i "kvari" ovu slučajnost. Najviše je igrača iz Nigerije i Gane (po sedmorica). Član reprezentacije "crnih zvezda" Osman Bukari može da se pohvali i da je jedan od trojice najvrednijih fudbalera u srpskom šampionatu (osam miliona evra), po procenama specijalizovanog sajta "Transfermarkt".

Čelnu poziciju po vrednosti deli sa našim mladim reprezentativcem, saigračem na "Marakani" Kostom Nedeljkovićom, ali i golgeterom Partizana Mateušom Saldanjom (takođe po osam miliona). Brazilac iz Humske, vodeći strelac Superlige Srbije sa 16 golova, jedan je od pet igrača iz zemlje sambe, kafe i fudbala, koji nastupa u najjačem rangu. Iz najfudbalskije države na svetu, dvojica su deo sastava Javora, Eliomar i Leandro Pinto. Mateuš Indio nosi dres Vojvodine, dok je nedavno iz MLS lige u redove Čukaričkog stigao centarfor Vinisijus Melo, koji je za vikend pogodio mrežu Partizana. "Brđani" su izgleda rešili da gledaju sve više u Južnu Ameriku, pošto je i Urugvajac Guzman Koruho zadužio belo-crnu opremu. Da sa tog kontinenta dolazi sve više igrača, govori podatak da je Kolumbijac Dilan Ortiz u Radničkom iz Kragujevca, Peruanac Rodrigo Vilca nastupa za Voždovac, a Denil Kastiljo postao je prvi Ekvadorac u istoriji Partizana. Začudo, iz zemlje svetskih prvaka Argentine nalazi se samo Augusto Maks (Železničar Pančevo).

Novi talas iz Azije, uglavnom iz Južne Koreje, zapljusnuo je Srbiju prošlog leta. Nogu je povukla Crvena zvezda angažovanjem In Bom Hvanga za rekordnu sumu novca (pet miliona evra). Odgovorili su crno-beli zimus dovođenjem Jung-Džun Goha, dok je koloniju proširio Džin-Ho Jo (Novi Pazar). Jedino Dži-Un Jo (Čukarički) još nije osetio čar Superlige.

Iz zone Okeanije su dvojica momaka naših korena, obojica u Crvenoj zvezdi. Miloš Degenek nastupa za selekciju Australije, dok je Marko Stamenić standardni reprezentativac Novog Zelanda.

Za egzotiku u domaćem prvenstvu "pobrinuli" su se Ksander Severina, koji nastupa za nacionalni tim Kurasaoa, male ostrvske države u južnom delu Karipskog mora, ali i prvotimac Radničkog iz Kragujevca Kilijan Vevis iz Gvadalape, koja takođe pripada Karibima.

Zanimljivo, ako se izuzmu zemlje bivše Jugoslavije, tek je 17 evropskih fudbalera u superligaškom društvu, među kojima su i dvojica Rusa (Martinkevič iz Radnika i Ivan Ignjatijev iz Železničara) i jedan Ukrajinac, Eugen Pavlov, takođe iz pančevačkog Železničara.

Kada su u pitanju države iz najjačih "liga petice", nema Nemaca, Španaca, Italijana i Engleza, tu su samo dvojica Francuza, Bubakar Dukure (Javor) i Vahdi Salihi (Radnički KG).

Po golovima - Brazilac, pa Izraelac

MEĐU strancima, a i generalno u Superligi, najefikasniji je Brazilac Saldanja iz Partizana. Što se tiče igrača "iz uvoza", drugi po efikasnosti je njegov saigrač, Izraelac Natho (9), a zatim slede dvojica Zvezdinih Afrikanaca sa po 8, Gabonac Kanga i Nigerijac Olanjinka.

Crna Gora 20, Slovenija 0

IZ zemalja koje su činile nekadašnju Jugoslaviju, u Superligi 2023/2024. jedino nema Slovenaca. Dominiraju igrači iz Crne Gore, kojih je najviše, čak 20. Ne zaostaju previše ni fudbaleri iz BiH (17). Zanimljivo, iz Severne Makedonije su u najjačem rangu četvorica, a trojica igraju na severu zemlje. Miloš Toseski i Andrej Todoroski brane boje Spartaka iz Subotice, dok je Martin Mirčevski deo TSC. Jedino mladi 19-godišnji Andreja Dimeski nosi dres beogradskog Voždovca, ali još nije debitovao. Do skoro je Josip Čalušić bio jedini Hrvat u domaćem nadmetanju. Međutim, u prethodnom prelaznom roku dobio je društvo, Damira Šovišića (Radnik), Tomislava Dadića (Radnički KG) i Novaka Tepisića (Voždovac).

U Napretku niko izvan SFRJ

JEDINI tim u Superligi Srbije 2023/2024, koji nema stranog igrača van nekadašnjih zemalja eks-ju je Napredak. U redovima "čarapana" samo Damir Sadiković (BiH), nema srpski pasoš. Ako se ode u drugu krajnost, Crvena zvezda ima čak 11 "legionara" (bez SFRJ), Partizan deset, dok je na trećem mestu Novi Pazar sa osam.

-------------------------------------------------

Superliga Srbije - strani fudbaleri, sezona 2023/2024.

CRNA GORA

Marko Obradović, Emir Azemović (Novi Pazar), Mirko Ivanić (C. zvezda), Andrija Radulović, Lazar Carević, Vukan Savićević, Ivan Vukčević, Asmir Kajević (Vojvodina), Marko Rakonjac (TSC), Bojica Nikčević (Čukarički), Janko Tumbasević (Mladost L.), Milan Roganović, Aleksandar Šćekić (Partizan), Ilija Martinović (Spartak), Milan Mijatović, Mirko Milikić, Danilo Dašić (Železničar) Bojan Adžić (Radnički KG), Boris Kopitović (Javor), Nikša Vujanović (Voždovac).

BiH

Aleksa Đurasović (Spartak), Damir Sadiković (Napredak), Edin Rastemović, Petar Kunić, Dženan Zajmović, Haris Hajdarević (Radnik), Semir Smajlagić, Milorad Stajić, Aleksandar Vojinović (Radnički N), Mehmed Ćosić, Marko Mihojević, Besim Šerbečić (Radnički KG), Danilo Teodrović (Voždovac), Aleksandar Kahvić (Železnčar), Siniša Saničanin (Partizan), Kristijan Tojčić (Javor), Stefan Kovač (Čukarički).

GANA

Idris Razak Fuseni, Edmund Ado (Radnički N.), Isak Artur (Voždovac), Sadik Abubakar (Radnik), Ebzner Anan (Novi Pazar), Leonard Ovusu (Partizan), Osman Bukari (C. zvezda).

NIGERIJA

Kelvin Agho (Voždovac), Edžike Opara, Adetuđi Adešina (Novi Pazar), Kolins Atule (Spartak), Partik Eze Frajdej (Mladost L.), Dele (Radnički N.), Peter Olanjinka (C. zvezda).

KAMERUN

Tjeri Etongu, Kolins Fai, Mbouri Jamkam (Radnički N.), Donald Mols (Mladost L.), Maki Banjak (TSC).

BRAZIL

Mateuš Saldanja (Partizan), Vinisijus Melo (Čukarički), Mateuš Indio (Vojvodina), Leonardo Pinto, Eliomar (Javor).

OBALA SLONOVAČE

Loue Bajere Žunior (Javor), Kaleb Zadi Seri (Vojvodina), Jakuba Siluje (Mladost L.), Žan Filip Kraso (C. zvezda).

HRVATSKA: Josip Čalušić (TSC), Novak Tepsić (Voždovac), Tomislav Dadić (Radnički KG), Damir Šovšić (Radnik).

J. KOREJA

In Bom Hvang (C. Zvezda), Jung-Džun Goh (Partizan), Džin-Ho Jo (Novi Pazar), Dži-Un Ju (Čukarički).

SENEGAL

Maisa Endijaj (Železničar), Ibrahima Endijaj (Čukarički), Frank Kanute (Partizan), Šerif Endijaj (C. zvezda).

S. MAKEDONIJA

ndrej Todorovski, Miloš Toseski (Spartak), Martin Mirčevski (TSC), Andrija Dimeski (Voždovac).

JAMAJKA

Norman Kembel (Vojvodina), Junior Flemings (Voždovac), Trivante Stjuart (Javor).

RUSIJA

Matvej Martinkevič (Radnik), Ivan Ignjatijev (Železničar).

GAMBIJA

Sulejman Mareh (Železničar), Saniej Ndžije (Radnik).

FRANCUSKA

Bubakar Dukure (Javor), Vahdi Salihi (Radnički KG).

GRČKA

Dimitrios Tznovitis (IMT), Nemanja Milojević (Čukarički).

GVINEJA

Sejduba Suma, Abdulaje Sise (Novi Pazar).

DR KONGO

Džonatan Bolingi (Vojvodina), Aldo Kalulu (Partizan).

IZRAEL

Omri Glazer (C. zvezda), Bibars Natho (Partizan).

PORTUGALIJA

Nuno Pereira (Mladost L.), Rafael Floro (Novi Pazar).

KURASAO

Ksander Severina (Partizan).

MALI

Sambu Sisoko (Čukarički).

AUSTRIJA

Aleksandar Dragović (C. zvezda).

EGIPAT

Omar Fajed (Novi Pazar).

EKVADOR

Denil Kastiljo (Partizan).

AUSTRALIJA

Miloš Degenek (C. zvezda).

PERU

Rodrigo Vilca (Voždovac).

MAĐARSKA

Bence Šoš (TSC).

GRUZIJA

Guram Giorbelidze (Vojvodina).

SAD

Boston Bilaps (IMT).

GVINEJA BISAO

Mario Gomeš (Čukarički).

GABON

Gelor Kanga (C. zvezda).

LUKSEMBURG

Seid Korać (Vojvodina).

UKRAJINA

Eugen Pavlov (Železničar).

NORVEŠKA

Gajes Zahid (Partizan).

GVADALUPE

Klijan Vevis (Radnički KG).

NOVI ZELAND

Marko Stamenić (C. zvezda).

ARGENTINA

Augusto Maks (Železničar).

BELGIJA

Natan De Medina (Partizan).

KOLUMBIJA

Dilijan Ortiz (Radnički KG).

BURKINA FASO

Naser Điga (C. Zvezda).

ŠVAJCARSKA

Filip Frej (Radnički N).

URUGVAJ

Guzman Koruho (Čukarički).

* Po podacima "Transfermarkta"

BONUS VIDEO: Čudo od sportskog objekta - Nacionalni stadion u Srbiji

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

Denver i Nikola Jokić su bili poniženi u prve dve utakmice sa Minesotom. I to poniženi pred sopstvenim navijačima, u mečevima na "milju nadmorske visine", u hali koja predstavlja najteže NBA gostovanje, ali u kojoj su Timbervulfsi razneli Nagetse. Sa 0:2 kao preteškim teretom na leđima trebalo je putovati na dva meča u gostima, gde je mogla da se završi Denverova sezona, ali... sve se promenilo. Sada, posle nestvarnih Jokićevih bravura, Denver vodi sa 3:2. I, izgleda da je za to kriva - večera. Na koju su pozvani svi igrači Nagetsa, osim jednog - Jokiću možda i najdražeg. Onog koji je letos doputovao u Srbiju da bi se družio sa našom i svetskom košarkaškom zvezdom.

15. 05. 2024. u 17:43

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima