SUPERĆELIJSKE OLUJE PRETE ZEMLJAMA U BLIZINI SRBIJE: Objavljen najveći stepen upozorenja, moguć i tornado

Novosti online

24. 07. 2023. u 15:12

I dok je u Srbiji danas vedro, uz pravo letnje vreme i temperature i preko 35°C, naš region se priprema za veoma snažne oluje.

СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ ПРЕТЕ ЗЕМЉАМА У БЛИЗИНИ СРБИЈЕ: Објављен највећи степен упозорења, могућ и торнадо

Foto: Profimedia

Nažalost, za severne predele Italije, veći deo Slovenije i Austrije i za zapad Mađarske izdat je najveći stepen upozorenja na oluje. U ovim predelima krajem dana biće razvoja snažnih olujnih i grmljavinskih sistema sa obilnim pljuskovima i gradom.

Moguća je i pojava superćelijskih oluja, uz razoran grad, orkanski vetar preko 120 km/h, uz jake grmomove.

Na pojedinim lokacijama palo bi i preko 50 mm kiše u veoma kratkom vremenskom intervalu, uz poplave i bujice.

Grad i orkanski vetar mogli bi da naprave i ogromnu materijalnu štetu.

Ono što posebno zabrinjava je i opasnost od pojava tornada, naročito na severu Italije, a od morskih pijavica na severnom Jadranu.

Na udaru grmljavinskih oluja naći će se i severozapadni deo Hrvatske pred kraj dana, ali je opasnost za stepen manja u odnosu na Sloveniju i Italiju. Ipak, ovaj deo Hrvatske takođe će se naći na udaru veoma obilnih pljuskova i jakih gromova, uz lokalnu pojavu grada.

Svi napomenuti predeli nalaze se pod uticajem ciklona sa severa Italije i hladnog fronta, a dolazak znatno svežije vazdušne mase iznad veoma tople podloge i atmosfere ima da odreaguje i više nego burno.

Dobra vest je da se ovi olujni sistemi u Srbiji ne očekuju. Ipak, zbog njihove blizine našoj zemlji, u toku večeri ređa grmljavina i pljusak svojim obodnim delom mogli bi da zahvate sever i severozapad Bačke.

U Srbiji i u utorak vrelo, uz temperature do 40°C, a hladni front do severozapada stiže uveče, a u sredu tokom dana i do ostalih predela, uz opasnost od jakih nepogoda.

(Telegraf)

BONUS VIDEO - Grčka: Požari nastavljaju da besne u Asklipijeju, šireći se ka selu Genadi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!