VELIKA IZLAZNOST U SRBIJI: Tri puta više birača izašlo na hrvatske izbore nego 2020.

Novosti online

17. 04. 2024. u 21:16

NA IZBORE za Hrvatski sabor u Srbiji je danas izašlo tri puta više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mesta, objavio je u danas Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

ВЕЛИКА ИЗЛАЗНОСТ У СРБИЈИ: Три пута више бирача изашло на хрватске изборе него 2020.

Foto: Profimedia

- Mobilizacija svih koje okuplja Hrvatsko narodno veće (HNV), mesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruženja koje promovišu kulturu Hrvata bilo je izuzetno, saopštio je Žigmanov.

Naveo je da je reč o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji učestvuju u političkim procesima matične države.

Prema njegovim rečima, rezultat je to kampanje vođene putem društvenih mreža, pozivanja i organizovanja članova udruženja za koje je organizovan prevoz do Subotice i Beograda iz svih mesta u kojima živi hrvatska zajednica.

Konzul savetnik u hrvatskom konzulatu u Subotici Zdravko Vincelj izjavio je da su dva izborna dana protekla mirno i dostojanstveno. Nije bilo zastoja ni bilo kakvih problema i pored povećanog interesa za glasanje.

Hrvatska zajednica u Vojvodini imala je dvoje predstavnika na dve izborne liste. Predsednica HNV-a Jasna Vojnić bila je kandidatkinja HDž-a, a zamenika predsednika Demokratske zajednice Hrvata Tomislav Stantić nosilac je liste za dijasporu koalicije „Fokus Republika“.

Na parlamentarnim izborima 2020. biračko pravo iskoristilo je 350 hrvatskih državljana u Vojvodini, a 2016. njih 276.

 

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: Sramota je da se Đorđe Stanković tokom rasprave u SE ne javi za reč, a narod mu plaća sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)