PLENKOVIĆU I MILANOVIĆU PO 5.000 MESEČNO: Najviši zvaničnici u Hrvatskoj ostvarili značajno povećanje zarada - građani nezadovoljni

PLATE hrvatskim političarima su od juče više za 80 odsto, a dvojica najmoćniji, predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, od sada će zarađivati više od 5.000 evra mesečno. Plenkoviću je plata odlukom Sabora viša za 2.000 evra, dok će poslanici parlamenta zarađivati najmanje 4.000 evra mesečno. Drastično su više plate i ministrima i državnim sekretarima, a vlada pravda ovo ogromno povećanje činjenicom da su plate političara godinama bile iste. "Vreme je da rastu i državnim dužnosnicima".

ПЛЕНКОВИЋУ И МИЛАНОВИЋУ ПО 5.000 МЕСЕЧНО: Највиши званичници у Хрватској остварили значајно повећање зарада - грађани незадовољни

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Nije slučajno izabran kraj jula za ovu odluku, kada je većina građana na godišnjim odmorima i politika nije u fokusu. Ipak, odluka da za 270 političara plate rastu do neba nije prošla bez reakcija, jer ogorčeni građani, koji u proseku zarađuju 1.324 evra, na društvenim mrežama pišu "sramota", "nisu zaslužili ni minamalac".

Penzioneri, koji su ostali na istim penzijama i neostvarenim obećanjima poručuju "opet smo prevareni", ocenjujući da su gurnuti ispod linije siromaštva. "Kažete da je budžet napet te da niko neće dobiti čak ni obećane korekcije, ali sebe, a posebno svoje ministre koji su, ili završili fizičku kulturu 'tu negde', ili teologiju, prevrednujete na duplo. E, pa gospodo državni dužnosnici, kako vas nije sram i pred regionom i pred Evropom - reakcija je sindikata penzionera.

Novac osiguran

ZA povećanje plata političarima treba oko 10 miliona evra godišnje, što je predviđeno u budžetu. Za razliku od završetka velikih investicija koje će biti na čekanju, jer za njih u budžetu nema sredstava.

Reagovao je i Ivan Penava, predsednik Domovinskog pokreta, koji je dao ministre sa sumnjivim diplomama, tvrdeći da treba izbegavati populizam i suočiti se sa činjenicom da u pojedinim ministarstvima tridesetak zaposlenih zarađuje više od ministra. To je potvrdio i ministar saobraćaja Oleg Butković, u čijem ministarstvu čak 40 ljudi zarađuje više od njega.

Plenković je objasnio odluku o povećanju plata kao antikorupcijsku meru, ali malo je ko u to poverovao. Više plate za političare dolaze u vreme kada je ministar finansija pozvao druge ministre da uštede 10 odsto, jer je budžet pred pucanjem.

Plenković i Milanović će se platama izjednačiti sa dobro plaćenim predsednicima i premijerima u Evropi, što je izazvalo bes mnogih građana. "Sledeći potez bi mogao da bude zamena voznog parka, najbolje 'ferari'", jedna je od reakcija na društvenim mrežama, uz konstataciju "njima će rasti plate, a nama životni troškovi, fuj". "Šokantno bi bilo da naprave nešto dobro za ovaj napaćeni narod". I tako unedogled.

Trenutno je u Hrvatskoj "dobitna kombinacija" raditi za državu, ako već neko nema ambicije da bude političar. Najlošije su plaćeni zaposleni u privatnim kompanijama koje su na tržištu, jer njima plate rastu na kašičicu.

Isto premijeru i ministru unutrašnjih poslova

U Vladi Severne Makedonije najplaćeniji premijer i ministar unutrašnjih poslova

PREMIJER Vlade Republike Severne Makedonije i lider vladajuće VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski (na slici), prima platu u bruto iznosu od 140.450 denara, odnosno 2.280 evra, objavljeno je u Skoplju. Ministri u kabinetu Mickoskog primaju po 115.540 denara (1.870 evra). Izuzetak je jedino ministar unutrašnjih poslova, advokat Panče Toškovski, koji na platu prima i bonus od 20 odsto, što ga, praktično, izjednačava po primanjima sa premijerom Mickoskim.

Istovremeno, minimalna plata u RSM, kako se navodi, iznosi 22.567 denara, a prosečna plata isplaćena u aprilu ove godine iznosila je 40.937 denara. Po tim parametrima, ističe se u delu skopskih medija, "jedan ministar uzima pet minimalnih plata, odnosno gotovo tri prosečne". nM. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi