PAŠINJAN UPOZORAVA: Baku želi da isprovocira novi vojni sukob u Karabahu

Novosti onlajn

17. 07. 2021. u 13:25

VRŠILAC dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da Baku namerava da izazove nove vojne sukobe u Nagorno-Karabahu i na granici sa Jermenijom.

ПАШИЊАН УПОЗОРАВА: Баку жели да испровоцира нови војни сукоб у Карабаху

Foto: Kremlin.ru/Arhiva Novosti

- Jermenija je spremna za nastavak pregovora o Karabahu, ali Azerbejdžan nikako nije odreagovao na tu spremnost i prema informacijama od nezvaničnih izvora Azerbejdžan namerava da izazove nove vojne sukobe u Arcahu (Nagorno-Karabah) i na jermensko-azerbejdžanskoj granici - rekao je Pašinjan nakon sastanka sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Prema njegovim rečima, te namere su se manifestovale pogoršanjem situacije na Nahičevanskom delu jermensko-azerbejdžanske granice. Pašinjan je dodao da incidenti ne dozvoljavaju da se započne proces delimitacije i demarkacije granice i optužio je Baku za kršenje sporazuma koji se tiču vraćanja lica koje u Jermeniji smatraju zarobljenicima.

Pored toga, prema rečima Pašinjana, uprkos trilateralnoj izjavi od 9. novembra 2020. godine kojom je predviđeno otvaranje svih saobraćajnih i ekonomskih infrastruktura, Baku odbija da obezbedi Jermeniji koridor za železnicu Jermenija-Gruzija-Azerbejdžan.

On je naglasio da se nakon sukoba u Nagorno-Karabahu u tom regionu formirala nova realnost, „ali primena sile ne može rešiti karabaški konflikt, a rešavanje situacije je moguće samo pregovorima u formatu Minske grupe OEBS-a“.
Sukob u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!