LIBERALI I ZELENI ZA PREGOVARAČKIM STOLOM: Šolc menja Merkelovu?

I. Stanojević

02. 10. 2021. u 00:22

DANAŠNjI pregovori nemačkih liberala (FDP) i Zelenih pokazali su da su u pravu oni koji su nagoveštavali da će se sporazum oko zajedničkog nastupa u procesu formiranja nove vladajuće koalicije u Berlinu teško postići.

ЛИБЕРАЛИ И ЗЕЛЕНИ ЗА ПРЕГОВАРАЧКИМ СТОЛОМ:  Шолц мења Меркелову?

Foto Tanjug/AP

Ove dve stranke koje, doduše, imaju zajedničke tačke, ali se mnogo više razlikuju, zapravo su jezičak na vagi koji treba da prevagne da li će Nemačku, u naredne četiri godine predvoditi socijaldemokrate (SPD) koji su pobedili na parlamentarnim izborima ili ipak, drugoplasirani demohrišćani.

Dve partije koje su današnje prepodne provele u višečasovnim "natezanjima" poručuju da vode razgovore kojim žele da prevaziđu sve što ih razdvaja.

"Proces je danas u dobroj atmosferi počeo, ali nije zaključen", kazao je lider FDP Kristijan Lindner i dodao da " stranke žele da nađu most koji bi ih povezivao".

Jedan od dva lidera Zelenih, Robert Habek, ukazao je da "se vodi diskusija zasnovana na činjenicama, i dobar start na putu za formiranje nove vlade".

Na proteklim parlamentarnim izborima u Nemačkoj pobedila je Socijalemokratska partija SPD, čiji je kancelarski kandidat Olaf Šolc, inače favorit u trci za naslednika kancelarke Angele Merkel, a koja bi mogla da formira "semafor" koaliciju sa Zelenima i FDP.

Na drugoj strani od "crvenih" SPD-ovaca su demohrišćani u dvojcu CDU/CSU, koji takođe nastoje da ostanu u federalnoj vlasti. Oni, naime, žele da formiraju takozvanu "Jamajka koaliciju", sa Zelenima i FDP.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!