DRASTIČNA POSKUPLJENJA NAMIRNICA U NEMAČKOJ: Moguće nestašice, cene hrane skaču kao cene energenata

Novosti online

09. 10. 2021. u 13:50

OSNOVNE prehrambene namirnice u Nemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

ДРАСТИЧНА ПОСКУПЉЕЊА НАМИРНИЦА У НЕМАЧКОЈ: Могуће несташице, цене хране скачу као цене енергената

Foto: Depositphotos

U Nemačkoj će u idućih nekoliko meseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači “prete” i do 25 posto višim cenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin.

Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cena. Portal "Lebensmittelzeitung", koji objavljuje vesti vezane za trgovinu i hranu, piše kako i proizvođači testenine planiraju da povise cene, prenosi Večernji list. Na primer, testenina proizvođača Birkel, najvećeg nemačkog proizvođača sušene testenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cene, a testenina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

Razlog poskupljenja je cena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u poslednjih 12 meseci porasli 40 posto. Veliki trgovački lanci u Nemačkoj i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

U prošlosti, kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali da spreče povećanje cena.

U intervju za nemački Bild, Bernard Burdik iz potrošačkog centra u Severnoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari također daju predloge kako da se umanji inflacija. Političar CDU-a Johanes Štajniger, na primer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!