AMERIČKI NOSAČI AVIONA BESPOMOĆNI PRED RUSKIM RAKETAMA: Protivbrodski sistemi Rusije i Kine nadmašuju mogućnosti mornarice SAD

Novosti online

21. 11. 2021. u 08:34

AMERIČKI nosači aviona imaju slabe tačke koje ih čine bespomoćnim protiv ruskih i kineskih raketa, smatra penzionisani kapetan američke mornarice Džeri Hendriks.

АМЕРИЧКИ НОСАЧИ АВИОНА БЕСПОМОЋНИ ПРЕД РУСКИМ РАКЕТАМА: Противбродски системи Русије и Кине надмашују могућности морнарице САД

Foto Tanjug/AP

Američki oficir je u članku za „Volstrit džurnal“ skrenuo pažnju na činjenicu da savremene mogućnosti američkih ratnih brodova ne dozvoljavaju da u prisustvu odbrane gađaju ciljeve na obali.

Da bi bile konkurentne sa Kinom i Rusijom, Sjedinjene Američke Države treba da povećaju domet svojih udara, smatra Hendriks.

-Trenutno i Kina i Rusija imaju efikasna borbena sredstva koja značajno komplikuju, ako ne i potpuno isključuju mogućnost približavanja grupa nosača aviona ciljanim teritorijama, priznaje Hendriks.

Foto: printskrin tvzvezda.ru

Oni ne mogu da se približe obali na udaljenosti manjoj od 1.800 kilometara, što je čini nepristupačnom za lovce-bombardere F/A-18.

Prema njegovim rečima, očigledno je da rastuća vojna sila – Kina – namerava da direktno na moru pogađa najvažnije i najvrednije jedinice američke mornarice. Međutim, američka flota nosača aviona i dalje je nesposobna za napad na kineske ciljeve na obali.

Arhiva

Umesto da se bavi ovim velikim nedostatkom, američka mornarica gubi vreme, novac i energiju na nove programe borbenih aviona, konstatovao je američki oficir.

Hendriks ističe da, ukoliko se na palubama nosača aviona u najskorije vreme ne pojave avioni ili bespilotne letelice velikog dometa, udarne grupe nosača aviona neće moći značajnije da utiču na obuzdavanje Rusije i Kine.

Ranije je američki časopis „Defens van“ naveo da se ruska vojska nalazi u najboljoj formi za poslednje decenije, a produbljivanje strateške koordinacije između Moskve i Pekinga podriva prednost Vašingtona.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!