PRVI ZARAŽENI NISU NIGDE PUTOVALI: Omikron prisutan u Belgiji duže nego što se mislilo

Tanjug

06. 12. 2021. u 16:26

U BELGIJI je od sada omikron sojem korona virusa zvanično zaraženo devet osoba, a zdravstvene vlasti napominu da je ovaj soj u Belgiji "verovatno prisutan duže" nego što se to pretpostavljalo.

ПРВИ ЗАРАЖЕНИ НИСУ НИГДЕ ПУТОВАЛИ: Омикрон присутан у Белгији дуже него што се мислило

Foto: Tanjug/AP

Eksperti naglašavaju da se novi soj omikron može detektovati klasičnom PCR testom, ali i dodaju da za sada postoje podaci samo o blažim i asimptomastkim slučajevima, bez smrtnih ishoda. Iako je prvi zvanični slučaj zaraze omirkron sojem u Belgiji prijavljen 26. novembra, zdravstvene službe navode da postoji "velika verovatnoća" da je infekcija jednog učenika od pre nekoliko nedelja moga da bude povezana sa omikron sojem.

- Ni taj učenik ni porodica nisu nedavno putovali, pa se misli da je učenik oboleo ovde u Belgiji, možda u samoj školi. To bi značilo da je soj vežio Belgijom ranije nego što se mislilo- navode u belgijskoj Agenciji za brigu i zdravlje.

Jedna od klastera infekcije omikronom u Belgiji povezana je sa belgijskom vaterpolo reprezentacijom gde se nekoliko igrača zarazilo u Cceškoj tokom utakmice sredinom novembra.

Do danas, ukupno se 182 slučaja infekcije u 17 zemalja EU dovodi u vezu sa novom varijantom, a većina njih je povezana sa putovanjima u zemlje Afrike.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Nemačku, Španiju, otkrilo je slučajeve infekcije sojem omirkron bez epidemiološke veze sa oblastima u kojima je dokumentovana ili pretpostavljena transmisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...