NISU SAMO MASKE RAZLIČITE: Novi nemački kancelar Olaf Šolc bio gost na ručku u Jelisejskoj palati

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

10. 12. 2021. u 20:03

OLAF Šolc je ispunio predizborno obećanje, i nastavio tradiciju prethodnika da prvu posetu po izboru za novog nemačkog kancelara održi s druge strane Rajne, u Francuskoj. Makron ga je u petak u podne srdačno dočekao ispred Jelisejske palate i poveo na ručak. Samo na prvi pogled razlikovala ih je boja maske - Makron je imao belu, a Šolc crnu.

НИСУ САМО МАСКЕ РАЗЛИЧИТЕ: Нови немачки канцелар Олаф Шолц био гост на ручку у Јелисејској палати

Emanuel Makron i Olaf Šolc / Foto AP

Dvojica državnika se dobro poznaju, jer je Šolc bio zamenik Angele Merkel i nemački ministar finansija. Ova poseta nije bila prilika da se iskazuju razlike i nesuglasice, već je imala simbolični značaj za otvaranje novog poglavlja u odnosima dve zemlje. U prilog tome idu i ne manje važni ustupci iz nemačkog koalicionog sporazuma koji idu u pravcu jačanja francusko-nemačke saradnje.

No, deklarisana bliskost dvojice lidera iza sebe krije i razlike, a one se, pre svega, odnose na budžetsko pitanje i rigoroznu politiku Nemačke u tom smislu, koju će strogo nadgledati Šolcovi koalicioni partneri. Berlin je sada zahtevniji i prema Zapadnom Balkanu, u trenutku kada Makron želi da region više približi EU.

Dve najjače evropske prestonice razlikuju se dosta i oko izvora energije, gde Francuska ima izražen nuklearni pristup, s čime se ne slaže Berlin, dok Pariz, s druge strane, zahteva čistiju energetsku politiku suseda. Parizu nije po volji ni nemački uvoz ruskog gasa, što se u EU koristi kao pritisak na Moskvu u vezi s ukrajinskim pitanjem. Ali, slažu se oko najbitnijeg, a to je jača i suverena Evropa.

Na dnevnom redu je bilo i migrantsko pitanje, a snaga ovog "dvomotorca" je bitna sada kada Francuska preuzima kormilo EU. Dan pošto je Makron predstavio ambiciozni plan predstojećeg francuskog predsedavanja EU, Parizu je neophodna saradnja s Berlinom.

ISTOČNO PARTNERSTVO

Dvojica lidera su najavila sledeće nedelje u Briselu nove inicijative na sastanku Istočnog partnerstva. Šolc kaže da zabrinjava situacija na ukrajinskoj granici, dok je Makron na pitanje kako bi reagovali ako bi ruske snage ušle u Ukrajinu odgovorio da je cilj izbegavanje nepotrebne tenzije, kao i stabilnost i suverenitet Ukrajine. Makron ističe i da je važno da se u odnosima s Kinom zadrži ravnoteža između promovisanja vrednosti i saradnje na globalnim izazovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove